220-szal szerpentinen – videón a VW ID. R teljes kínai futama

Szeptember 2-án egészen elképesztő teljesítménynek lehettünk tanúi az autósport világából, amikor Romain Dumas a Volkswagen ID. R tisztán elektromos versenyautó volánja mögött meghódította a kínaiak szent hegyét, a Tianment. A majdnem 11 kilométer hosszú útszakaszon ehhez hasonló futamra még nem került sor, merthogy eddig még senki nem vetemedett arra, hogy egy több száz lóerős vadállattal maga alatt nekimenjen a világ egyik legveszélyesebb útjának. A Volkswagen ID-szériájának, meg összességében az elektromos hajtásnak viszont elkél az efféle extravagáns marketing, így a francia pilóta és az eredetileg az amerikai Pikes Peak International Hill Climb hegyi felfutóra épített villanyautó lehetőséget kapott egy sokadik rekord elkönyvelésére – az ID. R 7 perc 38,585 másodperc alatt tette meg a távot, ezzel ez a legelső hivatalos futamidő ezen az útszakaszon.

Aki szeretné egy kicsit jobban beleélni magát, hogy milyen érzés lehet egy sziklafal és egy szédítően mély szakadék közötti szűk úton száguldozni, annak a Volkswagen Motorsport most közzétette az autó fedélzeti kamerája által rögzített teljes futamot. A 99 kanyar között legtöbbször csak körülbelül 140 km/h-ra volt ideje felgyorsulni a versenygépnek, de néhány szakaszon ijesztően beletapos a gázpedálba Dumas, egyszer még a 220 km/h-t is megközelíti, ami ezen a terepen elég durva. Az átlagtempó 85 km/h környékén mozgott a hajtűkanyarok miatt, melyek akár 25 km/h-ra is lelassíthatták a kocsit.

 

Aki nem lenne ismerős a „Mennyország Kapuját” körülölelő látvánnyal, annak itt a VW Motorsport által közzétett rövidebb, összevágott felvétel a futamról madártávlatból:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.