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
auto
2024. 04. 23. kedd

Az oregoni székhelyű Acrimoto a napokban mutatta be a Mean Lean Machine (MLM) legfrissebb változatát, ami Cybertrike névre hallgat. Bár az első prototípust még februárban hozták nyilvánosságra, a még mindig fejlesztés alatt álló Cybertrike új felfüggesztéseket és egyéb szerkezeti, valamint funkcionális frissítéseket kapott.

Az Arcimoto egy elektromos járművekkel foglalkozó vállalat, amelynek székhelye az oregoni Eugene-ben található, és amely ún. Fun Utility Vehicle (FUV), kétüléses, háromkerekű elektromos járműveket gyárt és értékesít. Emellett árulnak furgon-variációkat is ”Rapid Responder„ kialakítású változatban a sürgősségi szolgálatok számára, valamint „Deliverator” változatban az ún. utolsó mérföldes végszállításokhoz.
Az alapító, elnök Mark Frohnmayer 2007-ben adta el előző cégét a GarageGames-t, amiből megalapította a vállalatot. Az Arcimoto-t 2017 óta FUV néven az amerikai tőzsdén, a NASDAQ-on is jegyzik. A cég a háromkerekű elektromos járművek szegmensében eddig összesen nyolc generációt tervezett és épített meg.
2020 júniusában az Arcimoto elkezdett együtt dolgozni Sandy Munro-val a tervezés és a gyártás racionalizálásán. Munro eleve nagy szaktekintély Amerikában, de igazán fókuszba kerülni 2018-ban tudott az akkor újdonságnak számító Tesla Model 3 részletes szétszedését és elemzését tartalmazó videóinak köszönhetően.

MLM Cybertrike by Arcimoto

Az Arcimoto Cybertrike-ja azzal próbálja megkülönböztetni magát a piacon lévő többi elektromos két-, illetve háromkerekűtől, hogy drive-by-wire rendszert használ. Ez azt jelenti, hogy nincs mechanikus kapcsolat a pedálok és a kerekek között, vagyis sem láncot, sem szíjat nem használnak a hajtáshoz. Így tehát a pedálozással való töltést/visszatöltést, amit a „hagyományos” elektromos kerékpárok már sztenderd módon kínálnak, azt el is felejthetjük. A drive-by-wire hajtás legnagyobb előnye, hogy nem kell tartani egy esetleges láncszakadástól, nyúlástól, így a karbantartás is lényegesen egyszerűbb és olcsóbb. Persze a mechanikus hajtás hiánya elsőre sokakat megrémít, hiszen ez azt is jelenti, hogy egy esetleges elektronikai hiba, vagy lemerülés esetén a járművet nem tudjuk lábbal tovább hajtani, de a gyártó ezt a felszereltséggel és a különböző újításokkal igyekszik ellensúlyozni.

Ilyen pl. a billenő technológia, amely a hagyományos motorok területén is sokat bizonyított már.

A Yamaha úgy villanyosít, hogy hibridet csinál

Mark Frohnmayer, az Arcimoto alapítója és vezérigazgatója az Electrek cikkében így jellemezte a Cybertrike koncepcióját:

Az MLM csapata igazán kitett magáért ezzel a Cybertrike Edition prototípussal. A csapat tovább finomította a vezetési élményt, az alváz ipari formatervét, valamint gondoskodott a kategória legjobb teherbírásáról, ami felbecsülhetetlen értékű tesztelési és marketingadatokkal fog szolgálni számunkra. Biztos vagyok abban, hogy a Cybertrike és az általa képviselt háromkerekű szegmens egy igen széles közönség számára teszi vonzóvá az elektromobilitást.

A Cybertrike legfontosabb jellemzői.

A Cybertrike mindhárom kereke egy-egy kerékagymotorral rendelkezik majd, amelyek egymással összekapcsolva biztosítják a nyomatékvektorozást. Ennek az újításnak köszönhetően a jármű képes lesz viszonylag nagy sebességnél is megőrizni a stabilitását, és könnyen navigálhatunk vele akár egyenetlen terepen is. Különösen fontos lehet ez akkor, amikor a terepviszonyok, és/vagy a kanyarsebesség okán adott pillanatban nem minden kerék érintkezik a talajjal. A rendszer adatait, így a sebességet, akkumulátor töltöttségi állapotát, vagy az aktuális hatótávot egy okostelefon méretű kijelzőn követhetjük nyomon.

Az Arcimoto még nem hozta nyilvánosságra az MLM pontos teljesítményadatait és a tölthetőséget sem, azt azonban bejelentették, hogy – kiegészítő akkumulátorokkal ugyan, de – várhatóan képes lesz 200+ mérföldes (320 km) hatótávolság elérésére. A típus mindössze 100 amerikai dollárért cserébe előrendelhető az Arcimoto honlapján. A tervezés és a gyártás a vállalat küldetése szerint zajlik, miszerint…

Minden mérföld számít! A szén-dioxid-kibocsátásból eredő globális felmelegedés a legnagyobb fenyegetés, amellyel bolygónk valaha is szembenézett. Az egyetlen módja, hogy szembenézzünk vele, ha mindent újra gondolunk. Hogyan vezetünk, hogyan eszünk, hogyan vásárolunk, hogyan élünk.

A vállalat küldetése, hogy katalizálja a fenntartható közlekedési rendszerre való átállást. Szerintük ez csak akkor fog megtörténni, ha a túlméretezett, túlárazott, környezetszennyező járművektől a megfelelő méretű, rendkívül hatékony elektromos járművekre váltunk.

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.