Főoldal » zöld rendszám » Mégsem fordultak el a vevők a villanyautóktól

Mégsem fordultak el a vevők a villanyautóktól

Már lassan öt éve minden hónapban publikáljuk a zöld rendszámos autók számának alakulását a Belügyminisztérium által kiadott adatok alapján, de olyan gyenge hónapról, mint az idei július még nem számoltunk be. A közzétett adatok alapján mindössze 24 járműre került ilyen megkülönböztető jelzés, ami egyértelműen valamilyen adminisztrációs hibát jelez. A háttérben valószínűleg a július elején bevezetett új rendszámformátummal kapcsolatos problémák állhatnak.

A Technológiai és Ipari Minisztérium ma délelőtti Facebook bejegyzése is azt erősíti meg, hogy 24-nél jóval több tisztán elektromos és tölthető hibrid járművel bővült a hazai állomány júliusban. A most közzétett adatok szerint eddig (nem feltétlen július végéig) 1636 pár zöld rendszámot adtak ki, ami az összes új típusú rendszám 4,92%-a. A 33.207 új rendszámból 24.000 személyautókra került, egyedi vagy egyénileg kiválasztott rendszámból pedig 725 darabot igényeltek a járműtulajdonosok. A mai megosztás azzal kapcsolatban nem tartalmaz részleteket, hogy a kiadott zöld rendszámok közül mennyi került tisztán elektromos autóra, és mennyit igényeltek tölthető hibridekre, csak annyi, hogy a legtisztább kategória járművei vannak többségben. Ha az 1636-os érték július végi adat, akkor az messze elmarad a 2236-os márciusi csúcstól, de 44%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az elektromobilitásban 5%-nál van az a pont, ahol az események hirtelen felgyorsulnak. Ehhez az utóbbi időben már rendkívül közel járt Magyarország.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.