Tovább bővült a NIO európai akkucsere-hálózata

Az ET7 elektromos szedán bevezetésével a kínai NIO villámgyors európai terjeszkedésbe kezdett, és az új piacokon való megjelenést az akkumulátorcserélő hálózatának bővítésével kíséri. A legújabb állomás a svédországi Varbergben nyílt meg a NIO-ügyfelek előtt november közepén, de már további helyszíneken is folynak a munkálatok.

Svédország első akkucserélő állomásának megnyitóján több tucat érdeklődő gyűlt össze, hogy saját szemeikkel láthassák, hogyan kap egy teljesen feltöltött akkumulátort mindössze néhány perc alatt egy lemerült villanyautó. Az ET7 kiszállítása egyébként napokkal az állomás megnyitója előtt indult el, úgyhogy már akad olyan ügyfél, aki használni tudja az E6 autópálya mellett, Göteborg és Malmö között elhelyezett állomást.

A svéd utakon futó NIO példányok egyébként egyelőre csupán bérelt darabok, merthogy a vállalat eredetileg nem akarta értékesíteni autóit az EU területén. Ezzel a stratégiával azonban alaposan alábecsülte a NIO a vásárlók éhségét a kínai villanyautókra, s végül meggondolta magát, így 2023-as kiszállítással már rendelni is lehet a modelleket. A vételárakról itt számoltunk be.

A múlt héten Dániában is átvehették az első NIO-ügyfelek az ET7-eket, így szinte biztos, hogy hamarosan itt is megnyílik az első akkucserélő állomás. Csakúgy, mint Hollandiában, ahol a NIO már közzé is tette a pontos dátumot: az ország első Power Swap állomását december 1-jén kapcsolják be. Az első európai állomások Norvégiában létesültek, szeptemberben pedig Németországban is megnyitott az első Power Swap Station, amely azért különleges, mert ez volt a legelső olyan állomás, amelyet Magyarországon, a biatorbágyi üzemében szerelt össze a cég.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.