PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 20. szombat

Négyből hárman nem vagyunk elég körültekintőek villanyautó vásárlásakor

villanyautózás a gyakorlatban

A környezettudatosság helyett többet nyomnak a latba az állami támogatások, az autó ára helyett pedig hangsúlyosabb a márka és a modell – derül ki az Allianz több, mint 1200 kitöltő által megválaszolt, nem reprezentatív kutatásából. A zöld közlekedést már évekkel ezelőtt a zászlajára tűző biztosítási márka online felmérése rávilágít, hogy a válaszadóknak csupán 27 százaléka végez alapos kutatást elektromos vagy plug-in hibrid autó vásárlása előtt, és négyből csupán egy vásárló tájékozódik a biztosításokkal és az azokban rejlő fedezetekkel kapcsolatban. Pedig sok későbbi fejfájástól kímélhet meg minket, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel.

A villanyautók népszerűsége progresszív, hiszen mind az Európai Unió szabályozása, mind pedig az itthoni környezet egyre kedvezőbb a szén-dioxid semleges autózás számára. Elég ha arra gondolunk, hogy jelen állás szerint 2035-től csak elektromos autókat vásárolhatunk az EU-ban, a magyar kormány pedig 2016 óta több különböző program keretében közel 15 milliárd forintnyi támogatással segítette az új elektromos autók beszerzését. Az üzemanyagárak pedig állandó feszültségi tényezőt jelentenek minden belsőégésű motorral szerelt autó tulajdonosa számára.

Az Allianz felmérése szerint a villanyautó-vásárlásoknak az állami támogatások, illetve az adó- és illetékkedvezmények az elsőszámú ösztönzői: a válaszadók 46,3 százaléka ezt fontosnak tartja. Az anyagi segítség mellett azonban kifejezetten sokat nyomnak a latba az ismerősök ajánlásai is (26,1 százalék). A válaszadók 24 százaléka szerint a szabályozások miatt már csak zöld rendszámú autóban érdemes gondolkodni, ugyanennyien vannak azok, akik azért választanak e-autót, mert úgy vélik, ezek biztonságosabbak hagyományos társaiknál, hiszen kevesebb kopó-forgó alkatrész van bennük, ezért a meghibásodások lehetősége is kisebb, és az életciklusuk során sokkal kevesebb javításra van szükségük. Ebből adódóan a fenntartatásuk is olcsóbb valamelyest, ami a résztvevők közel 20 százaléka számára nyomós érv. Meglepő módon mindössze 12,4 százalék azok aránya, akiknek prioritás a választás során, hogy környezettudatosan közlekedjenek, és ezáltal hozzájáruljanak a klímaváltozás mérsékléséhez. Noha általános tendencia, hogy a egyre fontosabbnak tartjuk a fenntarthatóságot és a klímaváltozást lassító intézkedéseket. Az, hogy az e-autók a legmodernebb, jövőbe mutató technológiát képviselik, a válaszadók csupán 5 százalékának jelent motivációt a döntésben.

A kutatásban résztvevők rengeteg szempontot figyelembe véve mérlegelnek elektromosautó-vásárlás előtt. Az autómodell típusa a legfontosabb tényező számukra, ezt követi a hatótáv, majd, hogy hol találhatók a környéken/állandó útvonalon töltőpontok, gyorstöltők. Meglepő módon az ár és a megtérülési idő csak a középmezőnyben szerepel a fontossági listán. A preferált márkákhoz és modellekhez elérhető biztosításokról és fedezetekről a válaszadók alig egynegyede tájékozódik, a legkevésbé pedig az akkumulátor kapacitás érdekli az embereket a döntésnél.

Hogyan lehetünk tudatosabb vásárlók?

Mielőtt villanyautó-vásárlásra adjuk a fejünket, járjuk körül a témát az alábbi szempontok szerint!

  • Elsőként célszerű átgondolni a használati szokásainkat, összeírni a döntési szempontjainkat, meghatározni a költségkeretet, és alaposan tájékozódni a zöld rendszámos autókkal kapcsolatban.
  • Végleges döntés előtt érdemes megfontolni, hogy egy új vagy egy használt elektromos autó felelne-e meg jobban az igényeinknek.
  • Fontos több alternatívát is figyelembe venni, ennek ellenére a kutatásban részt vevők több, mint negyede eleve elköteleződik egy márka mellett, kizárva ezzel egy esetleges jobb opció lehetőségét.
  • Ha használt jármű a kiszemeltünk, vizsgáltassuk át az autót műszaki szempontok alapján egy szakértővel.
  • Az sem mindegy, hogy kihez fordulhatunk technikai jellegű kérdésekkel, érdemes ezért ennek a lehetőségeit is feltérképezni vásárlás előtt.
  • Tanácsos utána nézni annak is, hol vannak töltőállomások, illetve milyen márka és egyéb szervizek vannak a környékünkön, jellemző útvonalainkon. Emellett az otthontöltés lehetőségét is érdemes felmérni.
  • Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen biztosítási lehetőségek elérhetők a választott autóra. Jelentős kedvezményekhez juthatunk azzal, ha a különféle  gépjárműbiztosításokat ugyanannál a biztosítótársaságnál, csomagban kötjük.
  • Fontos tájékozódni a járulékos szolgáltatásokról is, például, hogy milyen, autóhasználatot vagy töltést segítő applikációk állnak rendelkezésre.

Sok múlhat a biztosításon

Fontos tudni, hogy kizárólag a casco nyújt védelmet az autós saját autójában esett, akár saját hibából bekövetkezett kárára vonatkozóan, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. Ráadásul az elektromos autóknál speciális lehet, hogy milyen plusz védelmet nyújtó fedezetek vagy éppen kizárások vannak, ezért ezekről fontos részletesen tájékozódni még az autó megvétele előtt. Nem mindegy, hogy kinél és milyen feltételekkel kötjük meg a biztosítást. Az elektromos autók biztosítási szempontból is külön lapon említendők belsőégésű társaikhoz képest. Az Allianz Autóm biztosítás elektromos gépjárművekre kifejezetten a villanyautósok igényeire szabott fedezetekkel kínál megoldást speciális kockázatokra.

  • Ha útközben lemerül az akkumulátorunk, az Allianz biztosítási csomagjaiban elérhető közúti assistance szolgáltatás részeként a biztosító töltőautót küld a helyszínre (ha elérhető), vagy vállalja a vontatás megszervezését és költségét a legközelebbi megfelelő töltőállomásig, hogy onnan folytathassuk utunkat. Amennyiben valamilyen meghibásodás vagy baleset történik, akkor vagy megjavítják a helyszínen az autót, vagy ha ez nem lehetséges, biztonságos helyre vontatják, és megbízható, az Allianz partneri hálózatában elérhető szakszervizbe viszik.
  • A casco fedezetek kiterjednek a töltőkábelre, a fali töltőállomásra, az adapterre és a többi töltéshez szükséges tartozékra, például töréskár, tűzkár vagy lopás esetén.
  • A biztosítás fedezetet nyújt az akkumulátort ért károk (többek között töréskár, tűzkár vagy lopás) esetén is.