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
auto
2024. 04. 26. péntek

Amikor a kínai NIO októberben elkezdte forgalmazni három modelljét az EU-ban, támadt egy kis zavar az erőben. Mindenkit meglepett ugyanis, hogy a norvég gyakorlattal szemben az autókat nem lehetett megvásárolni, csak előfizetni, havidíjas konstrukcióban bérelni. Nagyjából két hét telt el azonban, amikor a negatív reakciók nyomására a gyártó meggondolta magát, ám akkor az árakat még nem árulta el.

Most már azonban ezt is tudjuk, csak nem biztos, hogy sokkal okosabbak lettünk.

Megéri?

A NIO jelenleg három modellel van jelen Európában. Az ET7 zászlóshajó egy nagy szedán, melynek középkategóriás kisöccse az ET5. A harmadik típus az EL7 (Kínában ES7), amely egy 4,9 méteres SUV.

Azoknak, akik a hagyományos vásárlást kedvelik jobban, a NIO kétféle konstrukciót kínál.

Mindhárom modellt kétféle, egy 75, illetve egy 100 kWh kapacitású akkupakkal forgalmazzák, amelyeket az autó alapárán felül meg lehet venni 12, illetve 21 ezer eurós áron, de létezik havidíjas akkubérlés is 169, illetve 289 eurós tarifával. Egy gyors számítás azt mutatja, hogy aki hat évnél tovább kívánja megtartani az autót annak megéri megvásárolni az aksit, aki ennél rövidebb ideig élne együtt vele, az jobban jár, ha csak bérli. Persze az is igaz, hogy pár év múlva, ha eladnánk a kocsit, a megvásárolt akku árát, még ha nem is teljesen, de azért részben visszakapjuk majd, míg a bérelt aksi költsége ilyen formán nem térül meg.

A képet tovább színezi, hogy a sokat reklámozott akkucsere csak az akkubérléssel együtt érhető el, ha előre megvettük az aksit, akkor ezzel nem élhetünk. Ez persze logikus is, hiszen ha 10-20 ezer euróért akkut vettünk, akkor nem biztos, hogy örülnénk, ha az akkucsere alkalmával csak úgy bedobnánk a közösbe és kvázi pénzfeldobással, egy véletlenszerűen az állomáson lévő másik pakkot kapnánk helyette. Az eredeti akkut pedig később visszakapni egy szinte kezelhetetlen logisztikai rémálom lenne.

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire versenyképesek ezek az árak az európai piacon. Nos, ha az akkut előre megvesszük, akkor úgy néz ki az autógyártó nem feltétlenül az árban akar versenyezni.

Természetesen a legnagyobb vetélytárs a Tesla, és, hogy csak egy típust vegyünk példának, a Model 3 491 kilométeres hatótávú alapváltozata 12 ezer euróval olcsóbb Németországban, mint a Nio ET5 445 kilométeres kiadása. A 602 kilométeres Long Range hármas és az 580 kilométeres nagyobbik akkus ET5 között is nagyjából 10 ezer euro van, az amerikai márka javára. Ha az akkubérlést nézzük, akkor az ET5 akku nélkül kerül annyiba, mint az alap Model 3 aksival.

A képletet tovább komplikálja, hogy ránézésre a NIO nagyobb akkumulátorokat kínál, hiszen a Model 3 kis akkus változata 60, míg a kínai márkáé 75 kWh-s, a nagy akkus kiadásoknál pedig 18 kWh a különbség a NIO javára. Csakhogy ez a differencia a hatótávban nem előny a kínaiaknak, sőt, 50 ezer euróért a Tesla belépő modellje 10%-kal messzebb jut, és még csak extra bérleti díj sem járul ehhez.

És ha már azt hinnénk látjuk kinél az előny, meg kell említeni azt a furcsaságot, hogy a NIO a Model S méretű ET7 és a Model 3 méretű ET5 típusok 75, illetve 100 kWh-s megfelelő változatait kilométerre pontosan ugyanakkora hatótávval hirdeti, akár a kisebbik, akár a nagyobbik autóról van szó, ami valahogy nem kerek. Vagy a nagy szedánnál túl optimisták, vagy a kistestvérnél túl szerények.

Az ET7 és EL7 esetében már sokkal egyértelműbb a helyzet, hiszen a Tesla jelenleg csak a rendkívül drága Plaid változatokat kínálja az S-ből és az X-ből, így 70 és 100 ezer euró között nem kell az amerikai riválissal foglalkozniuk. Persze ott vannak a német kihívók, az Audi, a BMW, vagy a Mercedes-Benz modelljei, de tekintve, hogy, mint láttuk, egyetlen rivális típussal is ennyire komplikált az összehasonlítás, teljes piaci áttekintésre itt most nem is vállalkoznánk - a NIO-nál ezt a feladatot valaki biztosan elvégezte.

Persze lehet ezt túlgondoljuk, és a NIO nem is rugózott ennyit az áron, meg az összehasonlításon, mert úgy gondolja, az ő autójukat az veszi, akinek a Telsa túl kommersz, a prémium német pedig túl unalmas, és ők egyébként is kínálnak akkucsere opciót, míg a riválisok ilyet nem tudnak.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.