Főoldal » elektromos autó » Az olaszoké a világ legjobban gyorsuló villanyautója

Az olaszoké a világ legjobban gyorsuló villanyautója

Közzétette minden idők legerősebb olasz autójának hivatalos teljesítményadatait a Pininfarina: 1,86 másodperces gyorsulás nulláról száz kilométer/órára, 4,75 másodperc 0 és 200 km/h között, valamint mindössze 31 méteres fékút 100-ról álló helyzetbe. A Battista GT így egyszerre lett a világ legjobban gyorsuló és lassuló sorozatgyártású utcai elektromos autója.

Az 1900 lóerő teljesítményű és 2340 Nm nyomatékú hiperautó gyorsabban lő ki, mint a Formula 1-es versenyautók, és még a horvátok szupersportautójánál, a Rimac Neveránál is jobban gyorsul, amely a hivatalos specifikációk szerint 1,97 másodperc alatt tudja elérni a 100-as tempót. Kíváncsian várjuk, hogy az olaszok rekordja felébreszti-e a versenyszellemet Mate Rimacban és csapatában, hogy lejjebb faragjanak egy kicsit ebből a számból. A Nevera egyébként jelenleg a világ leggyorsabb elektromos szériaautója, ami a végsebességet illeti, hogy pontosan mekkora tempót értek el vele, arról itt írtunk. Ha pedig az a kérdés, hogy gyorsul egy olyan villanyautó, amit kifejezetten a gyorsulgatásra építettek, azt itt mutattuk meg.

A Battista négy villanymotorja egy 120 kWh-s akkumulátorból kapja az energiát, amely a WLTP szerint 476 kilométeres hatótávot biztosít az autónak – a gyártó elmondása szerint ez is világrekordnak számít az elektromos hiperautók között. A gyártás és a vásárlókhoz történő kiszállítás már elkezdődött, összesen 150, teljesen egyedi példány készül az olaszországi Cambianóban található Battista Atelierben. Az autó vételára 2,2 millió euró plusz a helyi adók.

Az olaszok álomautója egyébként nemrég debütált a Közel-Keleten, amihez egy látványos videót is készítettek a Dubai Autodrome versenypályán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.