Főoldal » elektromos autó » Leleplezték a legnagyobb elektromos Volkswagent

Leleplezték a legnagyobb elektromos Volkswagent

Különleges, különböző színekben villódzó fényezéssel mutatta be az ID. 7 prototípusát a Volkswagen a Las Vegas-i CES kiállításon. A látványos fényjáték ugyan nem kerül sorozatgyártásba, de az autó így is számos újítást hoz a gyártó portfoliójába.

Az ID.7 lesz az eddigi legnagyobb szedán az MEB platformon, és bár végső formája még enyhén álcázva volt, azért látszik mire számíthatunk.

Zászlóshajó

Érdekesmódon nem az Audi és a Porsche által használt prémium PPE platformra, hanem az olcsóbb modellek MEB alapjaira épül a közel öt méter hosszú ID. 7, amelyet valahova a Passat és az Arteon közé lehet elhelyezni.

Az akku kapacitása egyelőre még titok, de a 0,23-0,24 körüli légellenállással együtt 700 kilométeres WLTP hatótávot céloz meg a gyártó az új zászlóshajóval.

A 2,97 méteres tengelytávú autót igazi globális modellnek ígérik, és három kontinensen lesz elérhető. A hivatalos világbemutatót a második negyedévre, a gyártást pedig valamikor az idén év végére tervezik.

Az új modell alacsony légellenállási értéke nem az egyedüli meglepetés, az autó belsejében ugyanis több új technológia debütál a gyártónál. A Volkswagen egy új kijelző-koncepcióról beszél, amelynek része a kormány mögötti kijelző, egy a márkánál eddig példátlan méretű 15 colos központi képernyő és kiterjesztett valóságot használó szélvédő projekció is.

Az egyik leglátványosabb új elem az áttervezett szellőzőrendszer lesz, amelyen nem mechanikusan kell állítani a levegő irányát, hanem az automatika tereli a légáramot a műszerfalon belül kialakított rendszerrel, illetve: ezt mi az érintőképernyőn magunk is szabályozhatjuk. De hangvezérlést is használhatunk, ha például azt mondjuk, hogy fázik a kezünk, akkor bekapcsol a kormányfűtés és a légbefúvás is irányt vált.

(A Volkswagen megoldása erősen emlékeztet egy másik márka szellőzőrendszerének működésére, de egyelőre nem jut eszünkbe pontosan melyik autón láttunk hasonlót.)

A vállalat ugyan korábban azt nyilatkozta, hogy eljutott hozzá a vásárlók üzenete – miszerint: egyöntetű utálat övezi a kapacitív kapcsolókat –, most mégis az derült ki, hogy nem csak az ID. 3 frissítése, de az ID. 7 is megtartja ezeket. A magyarázat szerint ezek már túl előrehaladott állapotban voltak a változtatáshoz, de az újabb modelleknél visszaváltanak a hagyományosabb gombokra.

Addig is segít, hogy a központi érintőképernyő alatt található hőmérsékletszabályozó kapacitív gombja mostantól legalább ki lesz világítva, így könnyebb lesz a használata.

Az ID. 7 a szedán mellett egy kombi változatot is kap majd, és állítólag lesznek kisebb akkupakkok is a kínálatban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.