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
auto
2024. 04. 24. szerda

A napelemes termeléshez igazodó hőszivattyúval növelhetjük függetlenségünket a szolgáltatóktól

energia

Az elmúlt hetekben a szaldós elszámolással kapcsolatos mizéria kapcsán sok napelem-tulajdonosban felmerült az az igény, hogy szeretné csökkenteni a hálózatba visszatáplált energia mennyiségét, és növelni a saját felhasználás arányát. Ez szép gondolat, de hogyan növelhetjük a szolgáltatótól való függetlenségünket? Erre három út is kínálkozik: megváltoztathatjuk a panelek tájolását és dőlésszögét, megváltoztathatjuk a saját felhasználási szokásainkat vagy tárolhatjuk az energiát.

Ez utóbbi esetében nem feltétlenül van szükség drága akkumulátorokra, a hőtárolás sokkal olcsóbb megoldást jelenthet. Ha egy ház normális szigeteléssel rendelkezik, nem szükséges folyamatosan hűteni, vagy fűteni, a hőszivattyút elég akkor működtetni, amikor termelnek a napelemek, a szigetelés pedig megtartja a hőt arra az időszakra, amikor szükségünk van rá.

A pellet kazánokat gyártó osztrák cég, az ÖkoFEN a napokban egy olyan hőszivattyút dobott a piacra, amely éppen ezt tudja, sőt, még többet is. A GreenFox névre keresztelt eszköz a működését az időjárás előrejelzéshez, az áram árához és CO2-intenzitásához, illetve a napelemes rendszer termeléséhez igazítja.

GreenFox – Made in Austria. Kép: ÖkoFEN

A 14 kW-os teljesítményű levegő-víz hőszivattyú 65 Celsius-fokos előremenő hőmérsékletű víz előállítására képes. Hűtőközegként propánt használ, és 45,2 decibeles zajt bocsát ki. A kültéri egység egy előregyártott alapnak köszönhetően betonozás nélkül telepíthető.

A GreenFox önálló fűtési rendszerként vagy pelletfűtési rendszerrel kombinálva használható új és meglévő épületekben egyaránt. Megfelelő felületfűtési rendszerekkel, például padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel nyáron az épület hűtésére is alkalmas. A hagyományos radiátorok sajnos kevésbé használhatóak hűtésre, mivel kis felületük miatt csak nagyon korlátozott mértékben képesek lehűteni a helyiség levegőjét.

Zöld üzemmódban az időjárás-előrejelzéseket is felhasználó intelligens vezérlőrendszer a fűtési/hűtési módot a zöldáram rendelkezésre állásának függvényében állítja be, a hőszivattyú így egész évben a lehető legtisztább áram felhasználásával fűt vagy hűt. Amennyiben a háztartás rendelkezik saját napelemmel is, úgy a vezérlőrendszer ennek termeléséhez igazítja a fűtést/hűtést, hogy maximalizálja a saját felhasználás mértékét.

Dinamikus árazás hiányában ez a funkció a magyar felhasználók számára jelenleg nem elérhető, de takarékos üzemmódban a GreenFox – amennyiben nincs elegendő saját napelemes termelés – a tőzsdei árak alapján ütemezi a működését, amit az alábbi ábra szemléltet.

Kép: ÖkoFEN

A görbe az áram piaci árának napon belüli alakulását, a sávozott terület pedig a ház fűtési igényének időbeli eloszlását jelöli. A barnával színezett terület a hőszivattyú tényleges működését mutatja, amely az alacsonyabb áramárakhoz igazodik, miközben a ház szigetelése képes megőrizni a meleget, vagy a hideget a kellő ideig.

A hőszigetelés olyan beruházás, amely azon túl, hogy energiát takarít meg számunkra, lehetővé teszi az energia költséghatékony tárolását is.

A megújuló energia nagyobb mennyiségű rendelkezésre állása rendszerint együtt szokott járni az alacsonyabb áramárakkal, így a zöld és a takarékos mód többnyire kéz a kézben jár. A berendezés mindemellett természetesen manuálisan is vezérelhető.

Az ÖkoFEN Magyarországon sajnos nem forgalmazza a termékeit, de a bruttó elszámolás jövő évi bevezetését követően a hasonló megoldások várhatóan gyorsan el fognak terjedni nálunk is.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.