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
auto
2024. 05. 28. kedd

Napelemről tölti az elektromos traktorját egy amerikai gazdálkodó

egyéb

A napenergiával működő töltőket fejlesztő Paired Power és az elektromos traktorokat gyártó Monarch Tractor közreműködésének köszönhetően a kaliforniai Santa Ynez-völgyben található Kaerskov borászat egy teljesen kibocsátásmentesen működő traktort állíthatott munkába, szúrta ki a PV-Magazine.

A közvélekedés a mezőgazdaság elektrifikálását nehezen megvalósíthatónak, vagy egyenesen lehetetlennek tartja, szerencsére azonban nem mindenki gondolkodik így. A kaliforniai szőlészet már július óta üzemeltet egy Monarch MK-V elektromos traktort, melynek áramellátásáról a Paired Powers által épített szigetüzemű napelemes rendszer gondoskodik. A 72 darab, JA Solar gyártmányú, 535 W-os panelből egy fedett beállót készítettek a mezőgazdasági gép számára, de igény esetén a napelemek akár egy fészer tetején is elhelyezhetőek lennének.

Kép: Paired Power

A napfényes órákban az amerikai gyártmányú egyenáramú gyorstöltők közvetlenül napfényből töltik az akkumulátort és elméletileg akár 100 A teljesítményt is képesek biztosítani. A Monarch traktorjának teljes feltöltése jellemzően öt-hat órát vesz igénybe 80 A mellett, egy feltöltéssel pedig akár 14 órán keresztül is képes működni  a körülményektől függően. A gyártó honlapján nem találtam információt az akkumulátor méretéről, de némi kutakodás után arra jutottam, hogy a nagyobb verzió kapacitása 90 kWh körül lehet. Ennek a működési ideje a következőképpen alakul a Monarch által megadott adatok szerint:

  • tárcsázás: 10-12 órás üzemidő
  • szőlőtőkék gyomlálása: 8-10 órás üzemidő
  • fűkasza: 6-8 órás üzemidő

A traktort két cserélhető akkumulátorral szállították a borászatnak. Az egyiket a működéshez lehet használni, míg a másik tölt, így magának a munkagépnek nem kell a töltőn lógnia.

A gazdálkodók egyre inkább az elektromos meghajtás felé mozdulhatnak el, ahogy a fosszilis üzemanyagok költségelőnye lassan elolvad. Egy Monarch traktor egy hagyományos traktorhoz képest évente 54 tonna széndioxid-kibocsátást is megtakaríthat – jelentette a vállalat. A gyártó szerint a járművük fejlett autonóm működési móddal rendelkezik, miközben a gazdaság üzemanyag- és szervizköltségeit több mint 60%-kal csökkenti.

A Monarch küldetése az, hogy magasabb szintre emelje a gazdaságok általános működését, javítsa a jövedelmezőségüket, és utat törjön a fenntartható gazdálkodásnak” – mondta Praveen Penmetsa, a Monarch Tractor társalapítója és vezérigazgatója. „A teljesen elektromos MK-V és a Paired Power napelemes megoldásaihoz hasonló töltőinfrastruktúra párosítása közelebb visz minket a tiszta energiamegoldások által működtetett mezőgazdasághoz” – tette hozzá.

A McKinsey and Company szerint a mezőgazdaság a globális kibocsátás mintegy 20%-áért felelős. Sok gazdaság azonban távoli helyeken, a vezetékek végén helyezkedik el, ami az elektromos gépek töltéséhez szükséges áramellátás instabilitásához vezethet. Ezért a Paired Power által kínált helyszíni és hálózaton kívüli megoldások jelenthetnek utat a gazdálkodók számára, akik javítani szeretnék működésük kibocsátási profilját.

A nagy teljesítményű napelemes töltőnket flottaalkalmazásokra terveztük, mivel tudjuk, hogy az elektromos traktorok töltéséhez szükséges kényelmes eszköz biztosítása alapvető fontosságú lesz a villamosított mezőgazdaság elterjedésében. Töltési megoldásaink skálázhatóak, hogy az elektromos flották bővülése során továbbra is biztosítani tudjuk az megújuló energián alapuló töltést” – mondta Tom McCalmont, a Paired Power társalapítója és vezérigazgatója.

Három évvel ezelőtt mi is bemutattunk egy hasonló magyarországi megoldást. Az akkor még egyedileg készült, Amerikában viszont ma már sorozatgyártásban készülnek az elektromos traktorok és a napelemes töltők.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.