Főoldal » elektromosautó-töltés » Lapos töltőkábellel állt elő egy holland cég

Lapos töltőkábellel állt elő egy holland cég

Egyelőre még a fejlesztés fázisában vannak, de a koncepció érdekes.

Vajon ez segítheti a városlakók otthoni töltését?

Holland probléma, holland megoldás

Nyilván idehaza is sokan laknak olyan városi környezetben, ahol nincs teremgarázs, és az udvarba sem lehet beállni. Nekik megoldás lehet a benzinkutakhoz hasonló villámtöltők mellett az áruházak, boltok parkolójában, vagy az utcai parkolók mellett található AC töltők sora, ám ezekből egyelőre még nincs elég. Így sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy kihúznak egy hosszabbítót a házból, ám a hagyományos vezeték komoly veszélyforrás ha a járdán megy keresztül – és valószínűleg emiatt nem is szabályos a használata.

Hollandiában a hazai 50 százaléknál jóval magasabb, 70 százalék azok aránya, akik nem tudnak garázsban tölteni, így ott folyamatban is van egy hatalmas program, amely 2030-ig 1,8 millió töltőoszlopot akar lerakni. Ám ott is vannak akik megoldanák ezt maguk. Nekik kínálhat megoldást a Flatpower ötlete, amelyet, jobb híján, a régebbi számítógépek IDE kábeléhez tudunk hasonlítani – kockák előnyben.

A lapos kábelt így elvileg nyugodtabban lehet a járdán átvezetni, mivel nehezebb benne elesni. Hogy ez tényleg igaz-e az még elválik, de az ötlet mindenképp érdekes. Megkerestük a céget, mivel a weboldalukon gyakorlatilag semmi információ nincs a termékről, ám mint kiderült a startup még a fejlesztés fázisában van. Ha készek az értékesítésre, akkor több információt is megosztanak majd az új lapos töltőkábelről.

Egyébként mi ezt a megoldást utcai AC töltőknél is el tudnánk képzelni. Ezek jellemzően nem rendelkeznek beépített kábellel, így a csomagtartóból kell előhalászni az anakondát, ám egy ilyen lapos kábel viszonylag kis helyre felcsévélhető lenne a töltőoszlopon belül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.