Főoldal » energia » Megerősítették: marad az éves szaldó a napelemeseknek

Megerősítették: marad az éves szaldó a napelemeseknek

Megerősítette az energiaügyi miniszter, hogy éves szaldós elszámolásban maradhatnak a már meglévő napelemes rendszerrel rendelkezők, sőt, akik tegnapig bejelentették az igényt, további több mint két évet kaptak a kivitelezésre.

Az Energiaügyi Minisztérium Facebook oldalán osztották meg Lantos Csaba energiaügyi miniszter videóját, amelyből választ kapnak a napelemesek az elmúlt két hét legfontosabb kérdésére: mégsem kerülnek január elsejétől havi szaldóba a meglévő rendszerek. A bruttó elszámolást bevezetik ugyan 2024 január 1-től, de csak azokra vonatkozik, akik a mai naptól nyújtják be napelem telepítési igényüket.

A már működő rendszerek tulajdonosai a telepítéstől számított tíz évig élvezhetik az éves szaldós elszámolás előnyét. A legjobban pedig azok járhatnak, akik 2023.09.07 éjféléig jelentették be igényüket és 2025.12.31-ig befejezik a beruházást, ők akár 2035 végéig éves szaldós elszámolásban maradhatnak.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.