Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Elkészült a Volkswagen kínai partnerének első európai akkugyára

Elkészült a Volkswagen kínai partnerének első európai akkugyára

2021-ben vásárolta meg a Bosch göttingeni üzemét a kínai Gotion High-tech, és mostanra végeztek a 40 éves német üzem átépítésével.

Elindult az első ütem a kettőből.

Made in Germany

A Volkswagen AG 26 százalékos üzletrésszel rendelkezik a kínai akkugyártóban, amely autókba, teherjárművekbe és energiatárolókba is gyárt majd cellákat a német városban. Az első akkucella szeptember 16-án készült el, és októberben kezdődnek meg a kiszállítások. Az első ütem kapacitása a jövő év közepére éri el az 5 GWh-t.

Amikor a gyár teljesen kiépül, évi 20 GWh akkumulátor készülhet itt, kétmilliárd euro értékben. A CnEVPost híradása alapján nem úgy néz ki, hogy csak a Volkswagen igényeit szolgálja majd ki a gyár, a kínai villanyautós oldal ugyanis úgy fogalmaz, hogy már nagy számú európai megrendelés érkezett a gyártóhoz. Utóbbiban persze nincs semmi meglepő, hiszen senki nem kezd bele egy akkugyár építésébe úgy, hogy majd meglátjuk mi lesz. A gyárépítést mindig konkrét megrendelések és szerződések előzik meg.

Han Jun a kínai Anhuj tartomány párttitkára, és Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke kézjegyükkel is ellátták az első akkumulátort. Forrás Gotion

A göttingeni helyszín egyben a gyártó európai logisztikai, fejlesztési, és afters-sales központjai is lesz. A gyártósorok 70 százaléka automatizált, így mindössze 200 munkatársra van jelenleg szükségük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.