Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Újabb 1000 kilométeres akku érkezik

Újabb 1000 kilométeres akku érkezik

A Gotion High-tech nem tartozik a legismertebb kínai akkugyártók közé, mindössze 5 százalék körüli a részesedése a hazai piacán, de talán még emlékeznek páran rá, hogy ez a cég szerződött a Volkswagennel LFP akkuk szállítására.

Most a legújabb fejlesztésű LMFP celláikkal ígérnek 1000 kilométeres hatótávot.

Sűrűsödik a mezőny

Úgy néz ki, kialakulóban van egy kis verseny az 1000 kilométeres hatótávú villanyautók terén – persze ilyenkor mindig hozzá kell tennünk, hogy ezek a jellemzően kínai bejelentések, a helyi CLTC szabvány szerint prognosztizálják a szép, nagy, kerek számot, de ha ez csak 700 km valós körülmények között, az is kiemelkedő.

Most a Zeekr, a SAAB (utód), a Mercedes, vagy éppen a NIO bejelentései után most egy akkugyártó, a Gotion High-tech tájékoztatta a sajtót arról, hogy 1000 kilométeres hatótáv is lehetséges lesz új akkumulátorukkal, amely 2024-ben kerül sorozatgyártásba. A bejelentés különlegessége, hogy itt nem hagyományosnak nevezhető, ámde drága NCM kémiájú aksiról, hanem egy továbbfejlesztett, olcsó(bb) és strapabíró LFP kémiáról van szó.

Az LMFP akkumulátorok, amelyeket egyre többen kívánnak gyártásba küldeni, a már jól ismert, lítium-vas-foszfát kémia továbbfejlesztései, amelyek a mangán hozzáadásával igyekeznek kiküszöbölni az olcsóbb alternatíva kisebb energiasűrűségét. Míg a szokványos LFP cellák nagyjából 160 Wh/kg energiasűrűséggel rendelkeznek, addig a Gotion azt állítja, új L600 LMFP cellája 240 Wh/kg (525 Wh/L) sűrűséget ért el. Az aksik szobahőmérsékleten 4000, míg magasabb hőfokon üzemelve 1800 ciklust is kibírnak. Ez azt jelenti, hogy a technológia energiasűrűségben beérte a drágább, és problémásabb anyagokat (is) tartalmazó NMC-t, miközben élettartama megfelelő hűtési teljesítmény esetén akár a duplája is lehet.

Szendvics

A Gotion a cellák mellé egy új akkupakkot is tervezett, amely szendvics szerkezetű, kétoldalas folyadékhűtéssel rendelkezik, kialakítása pedig 45 százalékkal csökkenti az alkatrészek számát, a tömeg pedig 32 százalékkal lehet kedvezőbb. Az akkucsomag kábelezését is újragondolták, így 303 méter helyett 80 méter vezeték is elég, a helykihasználás pedig 76 százalékos.

Gotion L600 LMFP akkupakk. Forrás: Gotion High-tech, via CnEVPost

A vállalat szerint akkupakk szinten 190 Wh/kg energiasűrűség érhető el ezzel a megoldással.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy mely autókba kerülhet az új aksi, azt sem tudjuk, ebből kap-e a Volkswagen, illetve annak Európába szánt modelljei.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.