Főoldal » elektromos autó » Akkumulátorcsere-hálózatot épít a CATL Kínában

Akkumulátorcsere-hálózatot épít a CATL Kínában

Az elektromos nehéz-tehergépjárművek közlekedésének, valamint a megújuló alapú áramtermelés támogatására fog közösen innovatív megoldásokat kidolgozni a CATL és a Shandong Hi-speed Group a két cég által aláírt együttműködési megállapodás alapján.

Egy új típusú elektromos közlekedési infrastruktúra fejlesztése és kiépítése kapcsán kezdi meg az együttműködést a két vállalat, amelynek fókuszában az elektromos nehéz-tehergépjárművek akkumulátorcseréje és a zöldáram-termelés áll. Az innovatív technológiának köszönhetően, a Shandong Hi-speed Group erőforrásai révén a CATL egy akkumulátorcsere-hálózatot épít ki a gyorsforgalmi utakon, először a kínai Santung tartományon belül található főútvonalak mentén.

A Shandong Hi-speed Group a kínai Santung tartomány egyik fontos, állami tulajdonú befektetési társasága, amely vezető szerepet játszik a tartomány infrastrukturális fejlesztéseiben. A CATL a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó innovatív technológiák területének piacvezetőjeként átfogó ipari ismeretekkel rendelkezik – többek között – az elektromos járművekbe szerelhető akkumulátorok és az energiatároló rendszereknek a fejlesztése, valamint az akkumulátor-újrahasznosítás terén. A CATL elkötelezett amellett, hogy az anyag- és elektrokémiai rendszerek, a szerkezeti rendszerek, valamint az úgynevezett zöld, extrém gyártás és az üzleti modell terén fejlesztett innovációi révén elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat biztosítson az úttörő energetikai alkalmazások, berendezések számára.

A QIJI Energy akkucsere-állomásának megnyitója a Ningde-Xiamen útvonalon (fotó: catl.com)

Augusztus 24-én hivatalosan megkezdte akkumulátorcsere szolgáltatását a nehéz-tehergépjárművek Kína első gyorsforgalmi zöld logisztikai útvonalán a Fujian Expressway Group és a CATL leányvállalata, a QIJI Energy. Az állomás Ningde és Xiamen között közlekedő elektromos nehéz-tehergépjárművek számára biztosít akkumulátorcsere szolgáltatást amely úttörő lépés a logisztika zöld és hatékony fejlesztésében, felgyorsítva a közúti árufuvarozási szektor átállását a nulla szén-dioxid-kibocsátás korszakára.

QIJI Energy akkucsere-állomás (fotó: catl.com)

A 420 km hosszú Ningde-Xiamen útvonal már négy akkumulátorcsere állomással rendelkezik, amely megszünteti a hatótávparát a járművezetők számára, egyben környezetbarát, megfizethető és hatékony megoldást kínál. A QIJI akkumulátorcsere megoldása mintegy 3 milliárd jüannal csökkentheti a logisztikai költségeket, és a Fujian tartományban található nehéz-tehergépjárművek 120.000-es számából kiindulva évente elvileg akár 18 millió tonnával is csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást .

Fotó: catl.com
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.