Főoldal » elektromos autó » Rendesen kigyúrta magát a Nissan városi kisautója

Rendesen kigyúrta magát a Nissan városi kisautója

Egy teljesen elektromos meghajtású tanulmányautó premierjével ünnepli londoni dizájncentrumának 20. évfordulóját a Nissan – a Concept 20-23 névre keresztelt sportos szupermini az első komolyabb utalás lehet arra, hogyan nézhet majd ki a Micra városi modell közelgő elektromos utódja, illetve annak egy teljesítménycentrikus változata.

A japán autógyártó sajtóanyagában azt írja, hogy a Nissan Design Europe (NDE) fiatal tervezőcsapata egy olyan játékos és szórakoztató jármű megkötések nélküli megtervezésére kapott lehetőséget, amit szívesen vezetnének abban a városban, ahol dolgoznak. A háromajtós kompakt ferdehátú dizájnjához egyaránt merítettek a Formula E-ben szerzett tapasztalatokból, valamint az online versenyzés világából.

A jelenleg ismert tervek szerint két elektromos Nissan várja európai bevezetését a következő években. Az egyik a Leafet váltja majd, az egymilliárd font értékű EV36Zero projekt keretein belül forradalmasítja az autógyártás, akkumulátorgyártás, és megújuló energia keresztezését a sunderlandi gyárban. A másik a Micra utódjaként érkezik, és a márka belépő szintű villanyautójaként lehet majd megvásárolni.

Az elektromos Micra-utód minden bizonnyal a Renault 5 műszaki megoldásait alkalmazza majd a CMF-BEV padlólemezen, és valószínűleg ugyanabban a gyárban is fognak készülni, a Renault észak-franciaországi ElectriCity központjában. Az, hogy a legkisebb európai villlany-Nissanból készülhet sportos változat, abszolút elképzelhető az Alpine terveinek ismeretében, amikről itt írtunk bővebben.

A Nissan egyébként közleményében hangsúlyozza, hogy arra törekszik, hogy 2030-ra kizárólag tisztán elektromos autókat értékesítsen Európában, és ennek érdekében mostantól kizárólag villanyautókat fog piacra dobni a kontinensen.

Az elektromos autó a tökéletes mobilitási megoldás. Több mint egymillió vásárló csatlakozott már utunkhoz, és tapasztalta meg a Nissan elektromos járművei által nyújtott élményt” – mondta Makoto Uchida, a Nissan elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy most már nincs visszaút, ami akár a brit döntéshozóknak címzett üzenetként is megállja a helyét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.