Főoldal » egyéb » Elon Muskkal találkozott Novák Katalin köztársasági elnök

Elon Muskkal találkozott Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin a világot érintő demográfiai válság megoldási lehetőségeiről is tárgyalt Elon Muskkal, a Tesla autógyártó vállalat alapító-vezérigazgatójával, a cég közelmúltban átadott központjában, Austinban hétfőn, közölte az MTI. Novák Katalin korábban meghívta Elon Muskot a Budapesti Demográfiai Csúcsra, ahová az amerikai üzletember nem tudott eljönni, így most ezt a találkozót is pótolták.

Novák Katalin és Elon Musk (Facebook)

Musk egyik kisfiával fogadta a magyar államfőt, majd négyszemközti megbeszélést folytattak, amely két órásra nyúlt. Novák Katalin a klímaváltozás megoldandó problémája mellett a szintén megoldandó demográfiai válságra terelte a szót, felidézve, hogy Musk a közelmúltban úgy nyilatkozott, a népesedési válság komolyabb kérdés, mint a klímaváltozás. A köztársasági elnök bár fontos feladatnak tartja a klímaváltozást, így fogalmazott: „ha nincsenek következő generációk, akkor nincs értelme a Földre se vigyázni.”

Elon Musk egyik fiával fogadta a magyar államfőt (fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

A magyar államfő a magyar családpolitikáról beszélt, amellyel Elon Musk egyetértett és megerősítette, hogy fontosnak tartja a gyermekvállalást. A találkozó közben a közösségi oldalán is posztot tett közzé, ami azzal összegezte az egyeztetés mondanivalóját, hogy a „gyermekvállalás menti meg a világot””

A Sándor-palota tájékoztatása szerint beszélgettek az ukrajnai háborúról is, egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és tartós békére van szükség. Novák Katalin tájékoztatta Muskot a kárpátaljai magyarok helyzetéről, és örömét fejezte ki, hogy tárgyalópartnere támogatta a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

Musk a texasi Tesla gyárban is körbevezette Novák Katalint (fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Végül Musk, aki 11 gyermek édesapja, körbevezette a magyar államfői delegációt az austini Tesla üzemben, melynek éves kapacitása meghaladja a 250.000 járművet.

Elon Musk, a közelmúltban találkozott többek között Emmanuel Macron francia elnökkel, és Georgia Meloni olasz, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint Recep Tayyip Erdoğan török államfővel. A Reuters híre szerint a török államfő Tesla gyár építésére kérte Elon Muskot Törökországban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.