Főoldal » elektromos motor » Megérkeztek a Kawasaki első elektromos motorjai

Megérkeztek a Kawasaki első elektromos motorjai

A motorkerékpárok rajongói 2020-ban tudták meg, hogy a motorozás világának egyik ismert és népszerű szereplője, a Kawasaki nem küldi gyártásba az évek óta fejlesztett Endeavor elektromos modelljét. Az első zéró kibocsátású modell(ek) piaci bevezetésének várható ideje ezzel bizonytalanná vált egy időre, egészen 2022-ig, amikor is prototípus formájában bemutatkozott a Ninja e-1 és a Z e-1 elektromos motorkerékpár. Az akkori ígéretek szerint a két jármű 2023-ban elérhetővé válik, a legfrissebb sajtóközleményében pedig meg is erősítette a japán motorgyártó, hogy októbertől megtalálhatják a kereskedésekben az újdonságokat.

Mindkét modellt egy 5 kW folyamatos teljesítmény leadására képes motor hajtja, amiből e-boost módban rövid ideig akár 9 kW is kicsikarható. A végsebességet 99 kilométer/órán korlátozza a Kawasaki, és hozzá is teszi, hogy ezeket a járműveket elsősorban belvárosi/városi használatra tervezte. Ehhez pedig eget rengető hatótávolság sem szükséges, a motorok nagyjából 72 kilométert tudnak megtenni egy feltöltéssel.

A gyártó arra törekedett, hogy termékei ne legyenek őrülten nehezek az akkumulátor miatt, ezért mindössze kettő, egyenként 11,5 kilós, 30 Ah kapacitású akkupakk biztosítja a motor energiáját, így a járművek tömege 135 és 140 kiló aksival együtt (a 19 kW teljesítményű Endeavor anno 225 kilót nyomott) Az akkucsomagok kivehetők az egyszerűbb töltés érdekében. A teljes feltöltéshez körülbelül 3,7 órára van szükség.

A vételárak egyelőre nem ismertek, de hamarosan bejelenti őket a gyártó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.