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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Videó: robotokkal telepítik a napelemeket Arizonában

energia

Egy korábbi cikkünkben már részletesebben foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy miért egyre drágábbak az atomerőművek, miközben a naperőművek egyre olcsóbbak. A válasz röviden abban rejlik, hogy az atomerőműves projektek legnagyobb részét az építési munkálatok teszik ki, márpedig az építkezések általában véve is egyre költségesebbek lesznek a dráguló munkaerő miatt. A moduláris felépítésű naperőművek esetében viszont a legnagyobb költségelem a komponensek legyártása, ami Wright törvényének köszönhetően egyre olcsóbbá válik, ahogy felskálázzuk a termelést.

Van azonban a naperőműves beruházásoknak is egy építkezős része, amelyre nem alkalmazható Wright törvénye, és ez komolyan korlátozza a költségek jövőbeli csökkentését. Kivéve persze, ha ezt a munkafázist is a lehető legnagyobb mértékben automatizáljuk.

A Terabase Energy ezen a problémán dolgozik. Nemrégiben jelentették be, hogy Arizonában 17 megawattnyi napelemet telepítettek a Terafab névre keresztelt mobil összeszerelő üzemük segítségével, ami a technológiájuk működőképességének első nagyobb szabású demonstrációja volt.

A Terafab rendszert lényegében úgy kell elképzelni, hogy a telepítés helyszínén felállítanak egy sátrat, benne egy részben automatizált szerelősorral, ami kiegészül egy logisztikai szoftverekkel ellátott irányítóközponttal és néhány járművel.

A komponenseket a Terafab mellett helyezik el, ahol az emberek és a robotok a tartóelemekre szerelik a paneleket, majd az így elkészült modulokat egy erre a célra kialakított járművel a telepítés helyére szállítják, ahol rászerelik őket a tartóoszlopokra. Maga a cölöpözés szintén automatizálható, de ezzel a technológiával más cégek foglalkoznak, a témáról korábban mi is írtunk ebben a cikkünkben.

A teljes folyamatot az alábbi videó mutatja be.

A Terabase elmondása szerint az arizonai projekt során 25%-kal nagyobb produktivitást sikerült elérniük a hagyományos telepítési módhoz képest.

[A projekt] bizonyítja, hogy a Terabase technológiája jelentős előrelépést eredményezhet a napelemtelepítés biztonsága, minősége, költsége és ütemezése terén” – nyilatkozta Will Schultek, a Leeward Renewable Energy, az arizonai beruházás fővállalkozójának alelnöke.

A megoldás csökkenti a helyszínen szükséges munkaerő mennyiségét és javítja a munkások munkakörülményeit, akik árnyékban dolgozhatnak még a sivatagi környezetben is.

A hálózati méretű napenerőművek telepítéséhez szükséges munkaerőigény csökkentése hasznosnak bizonyulhat az energiaátállás felgyorsítása szempontjából. Az amerikai napelemes iparági szereplőket tömörítő szövetség (SEIA) előrejelzése szerint 2030-ig 800.000 új dolgozóra lesz szükség ahhoz, hogy az Egyesült Államok megépíthesse azokat a projekteket, amelyekre a kibocsátási célok eléréséhez lenne szükség. A napenergia-ipari munkaadók 44%-a azonban arról számolt be, hogy nagyon nehéz szakképzett jelentkezőket találni – közölte az Interstate Renewable Energy Council (IREC).

A megfelelő képzettséggel rendelkező munkaerő hiánya elkerülhetetlenül megnöveli a napelemtelepítés költségeit, ez pedig erős gazdasági ösztönzést jelent az élőmunkaigény csökkentésére. Hogy ennek a folyamatnak része lesz-e majd a Terabase megoldása, azt még nem lehet tudni, az azonban bizonyos, hogy az automatizációnak egyre nagyobb szerepe lesz az napenergiás iparágon belül, melynek révén továbbra is fenntartható marad a megújuló energia árának trendszerű csökkenése.

Nincs elég munkaerő, ezért robotokkal telepítik a napelemeket Amerikában

Címlapkép: Terabase Energy

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.