PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 26. péntek

A Triumph motorkerékpárgyár is halad a korral

egyéb

A legendás angol Triumph motorkerékpárokat mindenki ismeri, akit valaha érdekeltek a motorok. Eredetileg kerékpár kereskedelemmel, majd kerékpár gyártással foglalkoztak és a kor igényeinek megfelelve váltottak motorkerékpár gyártásra.

Tegnap délelőtt pedig bejelentették, hogy a Williams Advanced Engineering-gel (amely a  Forma-1-ből ismert Williams csapat mögött is áll) együttműködésben felgyorsítanák az elektromos motorkerékpárok fejlesztését.

A TE-1 nevű projekt célkitűzése a hajtáslánc megoldások gyors fejlesztése. Terveik szerint a következő két évben kialakítanak egy könnyű, kompakt, akkumulátoros energiaellátással működő meghajtó egységet, melyek a Triumph motorkerékpárok új generációjának meghajtó egységeként szolgál.

Hangsúlyozták, hogy a TE-1 projekt nem egyetlen új elektromos motorkerékpár modell megalkotását jelenti, hanem egy komplex, akkumulátor technológiára és motorok fejlesztésére összpontosító együttműködésről van szó, melynek eredményeként egy teljes modellcsalád meghajtó rendszere valósulhat meg. A meghajtó rendszer kifejlesztését és tökéletesítését követően a következő több éves lépcsőfok lesz a motorkerékpár modellek kialakítása.

Ez a Triumph sajnos még benzinnel működik, az elektromosra várnunk kell néhány évet

A projektben a könnyű akkumulátorok kialakításáért felelős Williams mellett részt vesz a Warwick-i Egyetem (WMG) elektromos meghajtással, inverterekkel és motorokkal foglalkozó csapata is.

Nick Bloor, a Triumph vezérigazgatója az MCN kérdésére elmondta, hogy az együttműködés egy izgalmas lehetőséget jelent a Triumph és partnerei számára abban, hogy vezető szerepet tölthessenek be a motorkerékpárok elektromos meghajtását lehetővé tevő technológia kifejlesztésében, így csökkentve a motorkerékpár környezetre gyakorolt káros hatásait.

A Triumph TE-1 projekt csak egy része a cég elektromos motorkerékpár stratégiájának, amely a motorosok változó igényeinek kielégítését célozza a tökéletes kezelhetőség, teljesítmény és használhatóság tekintetében. A jövőbeli termékstratégia középpontjában a vevői igényeknek leginkább megfelelő motor platformok állnak – tette hozzá Steve Sargent a Triumph vezető termékmenedzsere.

Az egyik legfontosabb cél a magas fokú rendszerintegráció, azaz az autóipari számára kifejlesztett elektromos meghajtórendszer alkatrészek motorkerékpár rendszerekhez optimalizálása, többek között például a súlycsökkentés.

Az elmúlt években a Triumph fontos eredményeket ért el és rengeteg tapasztalatot gyűjtött például az akkumulátorok biztonságának növelésében, a motorok méretezéseben, a fékrendszerek integrálásában, beleértve a regeneratív fékezést és a fejlett biztonsági rendszereket is. Ezeket mind hasznosítják majd a közeljövő motorkerékpár stratégiájának kialakításakor.

A Williams Advanced Engineering ügyvezető igazgatója, Craig Wilson, hasonlóképpen optimistán nyilatkozott. Nagy örömére szolgál a Triumph motorkerékpárgyárral való együttműködés, amelyben kamatoztathatják az elektromos meghajtással szerzett tapasztalataikat és szaktudásukat  egy rendkívül erős, hatékony és integrált elektromos meghajtás megtervezésében.

 

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.