Főoldal » elektromosautó-töltés » 30 e-Mobi töltő a Balaton körül

30 e-Mobi töltő a Balaton körül

Hiába népszerű célpont az utazók szempontjából a Balaton, oda eljutni, illetve ott tölteni még tavaly is komoly kihívás volt a legtöbb villanyautós számára, ugyanis sem az odavezető utak mentén, sem pedig a tópart környéki parkolókban nem álltak rendelkezésre elektromos autó töltők. Úgy tűnik, hogy idén nyárra sokat javul a helyzet, így a már nem csak azok vághatnak neki elektromos autóval a nyaralásnak, akik kellően nagy akkuval rendelkeznek és saját kertben tudják tölteni az autót, de azok is, akiknek nyilvános töltőpontokra is szükségük van az utazás során.

Ma délután ünnepelte az e-Mobi Alsóörsön a 30. Balaton környéki elektromos autó töltő beüzemelését, így az állami szolgáltató minden tizedik töltője a népszerű nyaralóhely körzetében üzemel. Bár a cég honlapján a térképen még egyelőre csak 25 töltő szerepel, azok egy része is fejlesztés alatti állapotban, de a korábbi bejelentésnél is láttuk, hogy a honlap némileg le van maradva a valóságtól.

A Balaton-parti településeken az e-Mobi elsősorban 22 kW-os AC (célállomás) töltőket telepített, amin az autósok az egész napos fürdőzés alatt pótolni tudják az utazás során elhasznált energiát. Minden ilyen oszlopról egyszerre 2 autó tölthető, így naponta 100-150 autó is feltölthető lesz a tó környékén. A gyors feltöltést és a mielőbbi továbbjutást lehetővé tevő 50 kW-os DC töltőből csak Keszthelyre jutott egy darab, ami a tó legnyugatibb csücskében rendkívül fontos állomás. Az e-Mobi összes töltője ingyenes, a kábel csatlakoztatása után automatikusan indulnak.

A balatoni villanyautós nyaralásnak a célállomás töltés csak az egyik kulcsa, a másik az odajutást segítő DC töltés. Szerencsére tavaly nyár óta ebben is történt némi változás. Az e-Mobi és az E.ON Székesfehérvár belvárosába telepített egy-egy 50 kW-os ingyenes DC töltőt, míg a Mobiliti az autópálya lehajtójánál található Decathlon áruház parkolójában kínál percenként 50 forintos díjjal 50 kW-os DC és 43 kW-os AC töltést. A CHAdeMO-s autók tulajdonosai továbbra is előnyben vannak, mert nem csak Siófokon üzemel a Nissan által 5 éve felállított 50 kW-os oszlop, de a Polgárdiban üzemelő Avia kút is telepített egy 22 kW-os DC oszlopot. CCS-es autókkal az északi partra igyekvőknek érdemes Veszprém felé kerülniük.

Az e-Mobi eddig 306 elektromos autó töltőt telepített országszerte, de idén május végére elkészül a 2018. május 31-re ígért mind a 329 töltő.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.