Főoldal » egyéb » 6 megawatt teljesítményű villámtöltő Svédországban

6 megawatt teljesítményű villámtöltő Svédországban

A Fully Charged alábbi videójában látható kompot 2018 novemberében helyezték üzembe. Naponta 46-szor fordul Svédország és Dánia partjai között, ami évente 17 000 utat jelent és összesen 7 millió utast és közel 2 millió járművet szállít.

A hajó energiafogyasztása a méretéhez fogható, így a 4,1 MWh kapacitású akkumulátor csak 3 és fél útra lenne elég (egy út 4 km), azonban a személyzet a hosszú akkumulátor élettartam érdekében folyamatosan igyekszik 40 és 66% között tartani a töltöttséget. Ehhez Svédországban 9, Dániában pedig 5 percet töltenek a 6 MW teljesítményű villámtöltővel.

Az akkumulátor várható élettartamát 5 évre tervezik, a teljes beruházás megtérülését pedig 8 év körül, amikor már a második akkumulátorát fogja használni a komp.

Érdekes összehasonlítani ezt a hatalmas hajót az ausztrál napelemes vonattal, míg a komp fogyasztása 4 km távon több mint 1 MWh, addig a vonat a 3 km-es utat pusztán 4 kWh felhasználásával képes megtenni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.