A Triumph motorkerékpárgyár is halad a korral

A legendás angol Triumph motorkerékpárokat mindenki ismeri, akit valaha érdekeltek a motorok. Eredetileg kerékpár kereskedelemmel, majd kerékpár gyártással foglalkoztak és a kor igényeinek megfelelve váltottak motorkerékpár gyártásra.

Tegnap délelőtt pedig bejelentették, hogy a Williams Advanced Engineering-gel (amely a  Forma-1-ből ismert Williams csapat mögött is áll) együttműködésben felgyorsítanák az elektromos motorkerékpárok fejlesztését.

A TE-1 nevű projekt célkitűzése a hajtáslánc megoldások gyors fejlesztése. Terveik szerint a következő két évben kialakítanak egy könnyű, kompakt, akkumulátoros energiaellátással működő meghajtó egységet, melyek a Triumph motorkerékpárok új generációjának meghajtó egységeként szolgál.

Hangsúlyozták, hogy a TE-1 projekt nem egyetlen új elektromos motorkerékpár modell megalkotását jelenti, hanem egy komplex, akkumulátor technológiára és motorok fejlesztésére összpontosító együttműködésről van szó, melynek eredményeként egy teljes modellcsalád meghajtó rendszere valósulhat meg. A meghajtó rendszer kifejlesztését és tökéletesítését követően a következő több éves lépcsőfok lesz a motorkerékpár modellek kialakítása.

Ez a Triumph sajnos még benzinnel működik, az elektromosra várnunk kell néhány évet

A projektben a könnyű akkumulátorok kialakításáért felelős Williams mellett részt vesz a Warwick-i Egyetem (WMG) elektromos meghajtással, inverterekkel és motorokkal foglalkozó csapata is.

Nick Bloor, a Triumph vezérigazgatója az MCN kérdésére elmondta, hogy az együttműködés egy izgalmas lehetőséget jelent a Triumph és partnerei számára abban, hogy vezető szerepet tölthessenek be a motorkerékpárok elektromos meghajtását lehetővé tevő technológia kifejlesztésében, így csökkentve a motorkerékpár környezetre gyakorolt káros hatásait.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ez nem egy Batman-pillanatkép, hanem a Porsche elektromos VTOL-ja

A Triumph TE-1 projekt csak egy része a cég elektromos motorkerékpár stratégiájának, amely a motorosok változó igényeinek kielégítését célozza a tökéletes kezelhetőség, teljesítmény és használhatóság tekintetében. A jövőbeli termékstratégia középpontjában a vevői igényeknek leginkább megfelelő motor platformok állnak – tette hozzá Steve Sargent a Triumph vezető termékmenedzsere.

Az egyik legfontosabb cél a magas fokú rendszerintegráció, azaz az autóipari számára kifejlesztett elektromos meghajtórendszer alkatrészek motorkerékpár rendszerekhez optimalizálása, többek között például a súlycsökkentés.

Az elmúlt években a Triumph fontos eredményeket ért el és rengeteg tapasztalatot gyűjtött például az akkumulátorok biztonságának növelésében, a motorok méretezéseben, a fékrendszerek integrálásában, beleértve a regeneratív fékezést és a fejlett biztonsági rendszereket is. Ezeket mind hasznosítják majd a közeljövő motorkerékpár stratégiájának kialakításakor.

A Williams Advanced Engineering ügyvezető igazgatója, Craig Wilson, hasonlóképpen optimistán nyilatkozott. Nagy örömére szolgál a Triumph motorkerékpárgyárral való együttműködés, amelyben kamatoztathatják az elektromos meghajtással szerzett tapasztalataikat és szaktudásukat  egy rendkívül erős, hatékony és integrált elektromos meghajtás megtervezésében.

 

 

Elektromos autót használsz?