Ilyen, amikor a norvégok terveznek villanyautót

Norvégia és az elektromobilitás kapcsolata az egész világ számára jól ismert: ebben a skandináv országban jut a legtöbb villanyautó egy lakosra, itt a legnagyobb az elektromos autók piaci részesedése (egyes hónapokban akár 60% is lehet), és a norvég fővárosba célszerű elutaznunk, ha a legtöbb Teslát szeretnénk egy rakáson látni a kontinensen belül maradva. A villanyautó-szeretet azonban nagyban különbözik attól, mint amit Kínában láthatunk: míg ott tucatjával alakulnak az újabb, és újabb e-járművekre szakosodott autógyártók, addig a norvégok inkább megmaradnak a vásárlásnál, így jelenleg egyetlen olyan vállalat sincs az országban, mely hozzálátott volna egy villanyautó építéséhez. Ezen szeretne változtatni a Fresco Motors, amely legalább már annyit elmondhat magáról, hogy megtervezett egy saját autót, aminek a fejlesztése is megkezdődött, jóllehet még nagyon hosszú az út addig, amikor Norvégia is villanyautó-gyártó nemzetté válik.

A Reverie egyelőre csak számítógéppel generált képeken látható, hiszen prototípussal még nem rendelkezik a start-up, ám az így is jól látszik, hogy pontosan milyen irányba indult el a csapat. A tisztán elektromos szedán dizájnja számos elemet kölcsönöz a Tesla Model S-től, és az autó dimenzióit is a Model S és a Model 3 közé lőtte be a cég – nem véletlen, hiszen ez a két autó nagy kedvenc az országban. A kaliforniai gyártó a teljesítmény tekintetében is a megugrandó lécet jelenti a norvégoknak: a cél a 2 másodperces gyorsulás 100-ra, és a 300 km/h-s végsebesség, mindezt pedig egyetlen villanymotorra bízná a Fresco, ami egy négyfokozatú automata váltóval együtt működne. A hatótávhoz nem kaptunk pontos számot, ám a start-up azt ígéri, hogy nem kell a korai lemerüléstől tartani. Az akkumulátort egyébként modulárisra tervezték, így csere esetén nem kell az egész 500 kilós pakkot kiszedni.

A vállalat szerint az említett specifikációk még változhatnak, hiszen azok a jelenleg rendelkezésre álló technológiától kapott mérnöki adatok, de semmi sem garantálja, hogy egy működő autó is a leírtakat tudja majd produkálni. Azt egyelőre a Fresco sem tudja, hogy mikor épül meg az első prototípus, amit a fogyasztóknak is megmutathat, de a foglalás megnyílt, így bárki jelezheti az érdeklődését a Reveriere. A norvég autópiacon könnyű dolga biztosan nem lesz, de a start-up szerint hatalmas előnyt fog jelenteni a külföldről importált konkurensekkel szemben, hogy norvég termék.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.