Csúnya balesetben bizonyított a Model 3 akkuja

Az autók kigyulladása sajnos mindennapos jelenség. Tavaly Magyarországon átlagosan minden napra egynél több lángra kapó autó jutó. Annyira gyakori a tűzeset, hogy az országos média sem mindig tudósít a balesetekről, sokszor már csak a helyi lapok írják meg. Nem így, ha elektromos autóról van szó, valamiért egy villanyautó kigyulladásáról minden esetben beszámol a világsajtó.

Ez a helyzet leginkább annak köszönhető, hogy az akkumulátor technológia még viszonylag friss. Senkit sem lep meg, hogy a benzin tűzveszélyes, de az akkumulátor tűz- vagy robbanásveszélyessége még felkelti az emberek figyelmét. Érdekes, hogy az emberek nem félnek attól, hogy a zsebükben hordott mobiltelefonok felrobbannak, pedig hasonló lítium-ion akkumulátorok találhatók az okostelefonokban, tabletekben, laptopokban. Alkalmanként elő is fordulnak robbanások, amiről az első alkalmaknál be is számolt a sajtó, mégis mindenki nyugodtan hordja magával az eszközeit.

Tesla Model 3 balesetben sérült akkumulátora (forrás: Yaro_S/Reddit)

Természetesen így van ez a Tesla Model S tüzekkel, amiből bár lényegesen kevesebb a 100 000 autóra jutó balesetek száma, mint hagyományos autóknál, a Tesla felismerve a kérdés érzékeny voltát, különösen nagy hangsúly fektetett arra, hogy a Model 3 esetében megelőzzék a tűzeseteket.

Minden jel arra utal, hogy ezek a törekvések sikerrel jártak. Eddig még egyetlen esetről sem tudósított a sajtó, amikor tűzesetben Model 3 lett volna érintett. A napokban egy csúnya baleset történt egy autópályán, az akkumulátor állapota a baleset után még a sokat látott szakembereket is meglepte, azonban sem tűz, sem robbanás nem követte a súlyos roncsolódást. Az alábbi képek magukért beszélnek.

Tesla Model 3 balesetben sérült akkumulátora (forrás: Yaro_S/Reddit)

A fényképeket először a Reddit (TeslaMotors) osztotta meg, valamint a Yaro_S néven ismert villanyautó rajongó és Tesla DIY javító guru. A képek és a megosztott információk alapján úgy tűnik, hogy a balesetben érintett Model 3 nagy sebességgel ütközött egy oszlopnak. A Tesla guru beszámolója szerint az akkumulátor sérülése megdöbbentő. Elmondta, hogy a modulok közül kettő megsérült, és egy cella gyakorlatilag megolvadt. Korábban soha nem látott még hasonló mértékben sérült Tesla akkumulátort, ennek ellenére nem keletkezett tűz.

Tesla Model 3 balesetben sérült akkumulátora (forrás: Yaro_S/Reddit)

Forrás: teslarati.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.