Főoldal » elektromos autó » Két nap sem kellett a Teslának egy szoftveres hiba kijavításához

Két nap sem kellett a Teslának egy szoftveres hiba kijavításához

A Teslát sokak számára az teszi a legimponálóbb autógyártóvá, hogy villanyautóiban olyan hasznos és innovatív szoftverek segítik a tulajdonost, melyek semelyik másik vállalat járműveiben nem elérhetők, s ezeket ráadásul Elon Musk csapata rendszeresen javítja over-the-air (OTA) frissítésekkel. Márpedig ki akarna állandóan a szervizbe járkálni, ha az esetlegesen felmerülő szoftveres hibákat egy gombnyomásra meg lehet oldani az autóban? Az OTA technológia előnyei a minap a Dog Mode használói számára váltak nyilvánvalóvá, miután a Tesla egy potenciálisan veszélyes hibát javított lenyűgöző gyorsasággal. A háziállatok védelmét szolgáló funkció ugyanis egy gikszer miatt kikapcsolta a légkondit a járműben, amikor a felhasználó manuálisan állította be a ventilátor sebességét – ezt azután vette észre egy teslás július 31-én, hogy kutyusait az autóban hagyta a 30°C-os Seattleben, ám a mobiltelefonos applikáció továbbra is a hőmérséklet folyamatos emelkedését jelezte az utastérben. A tulajdonos azonnal jelezte a problémát Twitteren, amire elmondása szerint Elon Musk gyakorlatilag fél percen belül reagált, jelezve, hogy készül a javítás.

Nem is kellett sokat várni az eredményre, augusztus második napján megérkezett a frissítés a Dog Modehoz, azaz a Tesla informatikusai két nap leforgása alatt orvosolták a problémát. A kaliforniai cég szóvivője megerősítette az Electrek hírportálnak, hogy a javítás az egész Tesla-flottára elindult. Az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak arra, hogy felügyelet nélkül hagyhatóak-e a háziállatok az autóban, ám aki a Dog Mode-ot használja a kedvencei kényelméhez, az a frissítés megérkezésééig semmiképp se felejtse el automata beállításon hagyni a légkondit.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.