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
auto
2024. 04. 20. szombat

Használtautó import szigorítás, napelem, okos mérés és villanyautó támogatás a klímastratégiában

egyéb

Megjelent a Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve és a Nemzeti Energiastratégia 2030 című dokumentum, amely konkrétumokat nem, de irányvonalakat, stratégiai célokat meghatároz, és megtudhatjuk belőle, hogy mely területeken kíván komolyabb lépéseket tenni Magyarország Kormánya a klímavédelem és a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében – írja a portfolio.hu.A dokumentum számos olyan intézkedést vetít előre, amely a mindennapi életünket is közvetlenül befolyásolja.

Energiahatékonyság, okos mérés és napelemek támogatása

A kormány energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetésével kíván energia megtakarítást elérni a lakossági és intézményi fogyasztóknál egyaránt, melynek célja a háztartások energiahatékonyságának növelése, a takarékosság ösztönzése. A rendszer nem közvetlenül érinti majd a lakosságot, helyette a szolgáltatókra terveznek újabb kötelezettséget helyezni: olyan programok és intézkedések bevezetésére kötelezik az energiaelosztókat és/vagy kiskereskedelmi energia-értékesítő vállalkozásokat, amely energia megtakarítást eredményez majd a végfelhasználóknál.

Napelemes kiserőmű és villanyautó töltő Bükkábrányban

Magyarországon az okos mérés gyerekcipőben, mondhatni teszt fázisban jár, ugyanis összesen 90 000 fogyasztási helyen található okos berendezés. 2030-ig szeretnék az okos mérők számát 1 millióra növelni, ezért a szolgáltatóknak előírják majd, hogy azokat a villanyórákat, amelyeknek lejár a hitelesítése, már kizárólag okos mérőre cserélhetik. Az okos mérésnek a jelenlegi fix tarifákkal nincs igazán előnye, a szolgáltató esetleg a villanyóra leolvasás élőmunka igényét tudja megtakarítani a távolról leolvasható SIM kártyát tartalmazó eszközöknek köszönhetően, azonban az okos mérők kihelyezése előfeltétele annak, hogy a fogyasztást a csúcs- és völgyidőszakok között kisimítsák, azzal, hogy kedvezőbb díjakkal (vagy éppen felárral) ösztönözzék a fogyasztókat arra, hogy a nagy teljesítményű elektromos berendezéseket lehetőség szerint akkor töltsék, amikor jelentős tartalék van az elektromos hálózatban. Gyakran felmerül a kérdés, hogy megbirkózik-e az elektromos hálózat azzal, ha jelentősen növekszik az elektromos autók száma. Nos, az okos mérés – többek között – éppen ezt segíti elő, anyagi ösztönzéssel eléri, hogy ne mindenki 18:00 órakor tegye töltőre az autót, amikor hazaér, hanem éjjel 10 és hajnali 4 óra között töltsük az autónkat, amikor egyébként  lényegesen kisebb a fogyasztás, és így a hálóhálózat terheltsége.

A kormány célkitűzései között szerepel az is, hogy 2030-ra legalább 200 000 háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű naperőművel, amely hatalmas növekedés, tekintve, hogy jelenleg kb. 31 000 ilyen HMKE működik az országban.

Városi szmog

Szigorítás a szennyező autóknál, támogatás a villanyautókra

Magyarország az utóbbi években sajnos szembe ment a kitűzött célokkal, ugyanis 2013 és 2017 között 31 %-kal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása, amelynek 20%-áért a közlekedési szektor felelős. A közlekedési szektor kibocsátásának 98%-át a közúti közlekedés adja, ezért ehhez a legsürgősebb hozzányúlni, bár sokan pl. a dunai hajózás szennyeződésének visszafogásáért is szót emelnek, és vitathatatlan, hogy minden csepp számít, kétségtelen, hogy elsőként a közúti közlekedés szennyeződését kell csökkenteni. A kormány ennek eléréséhez szigorítani tervezi a szennyező használt autók importját, mivel a Nyugat-Európában előttünk járnak a szennyező járművek kitiltásában, fenn áll a veszély, hogy mi leszünk Európa roncstemetője, hiszen az ott már gazdaságosan nem forgalomban tartható, a nagyvárosokból kitiltott autónk nálunk köthetnének ki. Egy másik fontos, kapcsolódó intézkedés a forgalomban lévő autók környezetvédelmi vizsgálatának szigorítása, ami talán véget vethet a részecskeszűrő kiiktatásával közlekedő autók forgalomban tartásának, amelyek a gyári kibocsátási értékek többszörösét bocsátják a légkörbe. Újragondolnák a forgalomba helyezés előtti és az időszakos műszaki vizsgálatok követelményeit, de hatékonyabbá tehetnék a szúrópróba szerű közúti környezetvédelmi ellenőrzéseket is. A kormány az előbbiekhez megvizsgálja a cél eléréséhez szükséges, lehetséges jogi, műszaki, gazdasági, adózási intézkedéseket egyaránt.

Fotók: Simon Erika és Molnár Artúr (Szekesfehervar.hu)

A kormány további célja a tiszta üzemű autók arányának növelése, amely az elektromos autók vásárlását ösztönző támogatási rendszer fenntartása mellett a bioüzemanyagok arányának növelése is, ami már a gyakorlatban is elkezdődött, az idei évtől növelték az üzemanyagok bio összetevőjének előírt minimális arányát. Korábbi hírek szerint a kormány támogatná és előírná a buszok elektromosra cserélését. A helyi közlekedésben 1290 db euró 6 dízel, CNG és elektromos autóbusz beszerzését támogatnák összesen 36 milliárd forint értékben 2020 és 2029 között, miközben előírnák, hogy 2022. január 1-től már kizárólag elektromos buszok helyezhetők forgalomba.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.