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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Magyarországon él a Tesla szivárogtatója

elektromos autó

2018 június vége felé jártunk. A Tesla egy veszteséges első negyedévet hagyott maga mögött, de bizakodásra adott okot a cég követőinek és részvényeseinek, hogy egyre jobb tempóban tudták már gyártani a Model 3-at. Mindenki azt találgatta, vajon javulnak-e a pénzügyi mutatók a 2 héttel később esedékes negyedéves eladási adatok nyomán és vajon eléri-e a cég az ígért heti 5000-es darabszámot.

Ebben a felfokozott hangulatban robbant ki a botrány Martin Tripp, a Tesla egykori Gigafactory 1 alkalmazottja körül. Mint 2018 június 19-én mi is megírtuk, előző éjszaka Elon Musk körlevelet intézett a cég munkatársaihoz, amelyben bejelentette, hogy szabotőrt találtak a vállalatnál. Tisztán emlékszem, hogy késő este épp befejeztem egy összefoglalót a cég sűrű előző hetéről, amikor nemsokkal éjfél után kijött a hír az amerikai médiában és még gyorsan kiegészítettem az írást vele, de ekkor még sokat nem tudtunk. A Tesla vádjai szerint Tripp szándékosan rombolt a cég saját fejlesztésű gyártásirányító rendszerében (MOS – Manufacturing Operating System), illetve komoly mennyiségű adatot töltött le.

Martin Tripp. Forrás: Zerohedge

Egy nappal később már újabb meredek információ látott napvilágot: a volt alkalmazott egyik ismerőse azzal hívta fel a rendőrséget, hogy komolyan aggódnak amiatt, hogy Tripp fegyverrel megy vissza a nevadai aksi gyárba és lövöldözni kezd. Amerikában sajnos rendszeresen elfordulnak ilyen esetek, ezért a hatóságok komolyan veszik ezeket a bejelentéseket.

A Tesla perbe fogta Trippet és több dologgal vádolják. Felróják neki a gyártósorok szabotálását, valamint azt, hogy egy kollégája gépén olyan módosítást végzett, hogy az az ő esetleges kirúgása után is adatokat továbbítson egy külső szerverre. Azzal is vádolják, hogy a sajtót – szerintük – téves információkkal etette és azt terjesztette, hogy a gyártás során sérült, tűzveszélyes cellákat használnak a Model 3-hoz és 150 millió dollárnyi selejtet titkolnak a nyilvánosság elöl. Akkoriban a Business Insider riportere, a Tesláról évek óta leleplező cikkeket író Linette Lopez rendszeresen hozott le ilyen írásokat belsős információkra hivatkozva. Természetesen a vádak között szerepel a Gigafactory 1 ellen tervezett fegyveres fenyegetés is.

Nos valahol itt hagytuk el a sztorit 2018-ban, azóta pedig csak arról olvastunk kósza híreket a külföldi lapokban, hogy Tripp 1 millió dolláros ellenkeresettel élt jó hírnevének megsértése okán és egy New York-i nagyágyút szerzett meg ügyvédnek.

(Tanú)vallomások és bizonyítékok

Az amerikai igazságszolgáltatás hagyományainak megfelelően a perek átiratai és bizonyítékai a nyilvánosság számára elérhetőek, de az országra szintén jellemzően, erre vállalkozások épülnek és pénzért lehet hozzáférni az anyagok egy részéhez. Most egy Twitter felhasználó szemezgetett a Tesla vs. Martin Tripp perből és így betekintést kapunk mi is az ügy fejleményeibe – természetesen, arra nincs rálátásunk, hogy kihagyott, esetleg elferdített-e valamit.

Igen, a Twitter üzenet vége nem elírás, úgy néz ki, hogy Martin Tripp hazánkban tartózkodik, de erre majd még alább külön kitérünk…

Az egyik legfrissebb információ, hogy az ügyben meg fogják hallgatni Elon Muskot is. A Tesla vezérének így lehetősége lesz szóban kifejtenie és megerősíteni a vádpontokat. Ez nem bírósági tárgyalás, hanem egy tanúmeghallgatás, ahol Tripp ügyvédje is tehet fel kérdéseket Musknak – a felek egy 3 órás időtartamban állapodtak meg. Elvileg január 31 lenne ezen meghallgatások határideje, de lehet ezt pár nappal megtoldják.

A per egyik érdekes részlete, hogy a Tesla oldalán tanúskodók (Tripp ex-kollégái) szerint a volt alkalmazott 50 ezer dollár fizetséget remélt azért, hogy az adatlopásban megszerzett információkat a sajtónak átadja. Konkrét vád hangzott el Linette Lopezzel szemben – ő volt az újságíró aki azóta már elismerte, hogy Tripp volt az egyik forrása. (Lopez szerepéről, korábbi Tesla cikkeiről és kapcsolatáról Jim Chanos köreivel, a kaliforniai autógyár egyik legnagyobb shortolojával itt írtunk).

https://twitter.com/flcnhvy/status/1151045167513837568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1151045167513837568&ref_url=https%3A%2F%2Fcleantechnica.com%2F2019%2F10%2F03%2Ftesla-gigafactory-china-mud-basically-an-open-field-not-gonna-happen-skeptical-claims-revisited%2F

Bár egyelőre konkrét tárgyi bizonyítékot nem láttunk, de a vallomások szerint Lopez  fizette volna le Trippet az adatokért cserébe. Ez azért lényeges, mert önzetlenül, a közjóért, akár a saját kárára felnyomni a céget (ezt csinálná egy igazi whistleblower) az egy dolog, de ha pénzért teszi ezt, az sima ipari kémkedés – nem védik az ide vonatkozó törvények. (És természetesen ekkor az újságíró is bűncselekményt követet el, amit egy éven túli szabadságvesztéssel jutalmazhatnak egy következő büntetőeljárásban). Hogy végül gazdát cserélt-e a pénz, azt nem tudjuk.

Forrás: Twitter/Nafnlaus

Tripp egyébként a meghallgatása során elismerte, hogy együtt dolgozott Lopezzel és azt mondta, neki is feltűnt, hogy a riporternő „utazik” Elon Muskra és pár sztoriból az is kiderül, hogy már-már tartott Lopeztől.

 

Lopez egyes cikkei és a periratok összevetése után kevés kétség lehet bennünk, hogy honnan származtak a riporternő információi. Mint a fenti példában is látszik, Tripp állításai szóról szóra köszönnek vissza Lopez írásában. Egy a Tesla oldalán tanúskodó szakértő szerint, volt olyan belsős mutató, amelyet a Tripp által továbbított adatok között és Lopez egyik cikkében is megtaláltak és tizedre egyezett a két szám.

Tripp azzal is megvádolta a sajtónak szivárogtatott információkon keresztül a Teslát, hogy a gyártás során megsérült, átszúrt cellákat épít be a Model 3-ba. Erről már akkor is megírtuk, hogy elég abszurdnak tűnik, hiszen a cégnél pontosan tisztában vannak vele, hogy a zárlatos cellák által okozott tömeges tűzesetek katasztrofális következményekkel lennének a Tesla hírnevére és eladásaira – a büntetőjogi következményekről nem is beszélve. Azóta azonban már nyilvánvaló, hogy nem volt igaz a vád, hiszen közel félmillió Model 3-mal később nem tudunk öngyulladásos esetekről. (Mielőtt egy-egy olvasó a kommentekben kijavít, hogy dehogynem, volt ott Kínában az a 3 tűzeset… azok Model S 85-ök voltak, japánban gyártott cellákkal).

Forrás: Twitter/Nafnlaus

A meghallgatáson vallomást tett az a Tesla alkalmazott is, akihez befutott a fegyveres fenyegetésről szóló telefonhívás is, és elmondta, hogy a férfi ismerősei komolyan aggódtak az esetleges támadás miatt és instabil, felfegyverzett emberként írták le Trippet.

Tripp egyébként többször ellentmondásba keveredett saját magával is. Korábban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy ő nem ért annyira a számítástechnikához, hogy a Tesla rendszereiben kémkedjen és eredetileg azt is tagadta, hogy Linette Lopeznek dolgozott volna. Később, a jegyzőkönyvek szerint gyakorlatilag mindkettőt elismerte és maga mutatta meg az SQL lekérdezést amelynek segítségével folyamatosan adatokat küldött a Teslán kívülre.

Cece, 2020

Az egész történt legváratlanabb fordulata azonban számomra mindenképp a magyar kapcsolat – a férfi feleségének állítólag rokonai vannak hazánkban.

Olyan híreket lehetett olvasni külföldi forrásokból, hogy a neves New York-i ügyvédi iroda, amely Trippet az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) felé képviselték volna (a botrány kirobbanása után itt kívánt terhelő bizonyítékokat benyújtani és védelmet kérni a Tesla ellen) dobta ügyfelét, hivatalos vizsgálatról pedig nem hallottunk. A Tesla által indított polgári perben Tripp még elment vallomást tenni, azonban több forrás is úgy tudja,hogy ezek után Magyarországra költözött és nem hajlandó visszatérni a bírósági eljárás további részéhez, mert retteg Musktól. Egyelőre nem hallottunk róla, hogy az amerikai szervek kérték volna a kiadatását, de ugye nem is büntető, hanem „csak” polgári perről van szó.

Rövid keresgélés után azonban úgy tűnik, mi megtaláltuk Martin Trippet, mégpedig egy 2600 fős Fejér megyei faluban, Cecén. Tényleg, ez nem vicc.

Forrás: Google Maps

Az úriemberről azt tudjuk, hogy szeret gitározni, korábban repülőgépekhez szükséges elektronikával foglalkozott és az USA haditengerészeténél is szolgált. Természetesen az interneten találunk róla jó pár képet is, köztük egy olyat ami a Teslás céges belépőjén szerepelt.

Hogy, hogy nem, a Fejér megyei Cecén hirdeti magát egy Martin T nevű amerikai úriember, aki szívesen adna angol nyelvleckéket. Bár itt csak a vezetéknév első betűje szerepel, a Google „Martin Tripp” nevére keresve hozott ide, ami arra enged következtetni, hogy korábban kiírta a teljes nevét, csak azóta kitörölte azt, hogy ne legyen egyértelmű ki ő. Az oldalon szereplő bemutatkozása szerint Martin T. gitárleckéket is ad és korábban fejlett repülőgép-elektronikai berendezésekkel is foglalkozott.

Forrás: Upwork

Ami miatt viszont biztosak vagyunk benne, hogy emberünket találtuk meg, az a fotó, amely megszólalásig hasonlít a belépőkártyás képre – még akkor is, ha az Upworkön posztolt kép valószínűleg jó pár évvel korábban készült és itt még több haja volt.

Balra: Martin Tripp a Teslás belépőkártyáján. Jobbra: Martin T. cecei angoltanár. Forrás: Businessinsider, Upwork

Tripp egyébként a Gofundme segítségével gyűjt pénzt ügyvédre, de eddig csak 22 ezer dollár jött össze a megcélzott félmillióból. Az oldalon egyébként az év végén háromszor is bejelentkezett és megosztotta, hogy Amerikában egy munkáltató sem akarja felvenni, mert amikor megtudják milyen folyamatban lévő pere van, nem akarnak belekeveredni az ügybe, ezért már el kellett adnia a gitárfelszeléseit is és egyre nehezebb anyagi helyzetben van a családjával.

Forrás: Gofundme

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.