Jávorszarvas-teszten a Dacia Spring

A kitérőmanőver-teszt, vagy közismertebb nevén jávorszarvas-teszt azt a célt szolgálja, hogy megmutassa, hogy egy adott autóval mennyire biztonságosan lehet kikerülni egy, az úton hirtelen felbukkanó akadályt, például a jármű elé ugró szarvast. A vékony kerekeken guruló, szűk, de ehhez képest viszonylag magas Dacia Springről talán azt gondolnánk, hogy egy ilyen helyzetben a legelső kormánymozdulat után bukfencezve indulna el az út melletti árokba, ám a spanyol Km77 tesztje egészen meglepő eredményekkel szolgált.

A 3,73 méter hosszú, 1,62 méter széles, és 1,51 méter magas elektromos kisautó rendesen tarolta a bójákat az aszfalton, de a tesztelők pozitívumként értékelték, hogy egyetlen kerék sem emelkedett fel a kitérések során. Habár a pilótának intenzív visszakormányzást kellett végrehajtania, hogy az úton tartsa a villanyautót, a Spring stabilitás-szabályozó rendszere állítólag sokat segít a baleset elkerülésében. Ezzel szemben a lap hangsúlyozza, hogy a manőverezés során az autó nagyon kis sebességet veszít, és egy átlagos sofőrt nehéz helyzetbe hozhat a hátsó rész kicsúszása. A szlalom teszten a Spring a felépítéséhez képest megfelelően teljesített, moderált sebesség mellett az irányítás elvesztése nélkül lehet vele kerülgetni a kátyúkat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.