Meghosszabbították a Streetscooter gyártását

A tíz évvel ezelőtt egyetemisták által alapított Streetscooter GmbH akkor pörgette fel a tisztán elektromos kisteherautók gyártását, amikor 2014-ben a német posta megvásárolta a céget, és fokozatosan megkezdték a kiszállító járművek elektromosra váltását. A gyártott darabszám azonban folyamatosan elmaradt az eredetileg tervezettől. Egy évvel ezelőtt, 2020 márciusában pedig a veszteségek miatt bejelentették a gyártás befejezését. Később a cég mégis megmenekült, 2021-től Dürenben körülbelül 300 alkalmazottal újraindulhatott a termelés.

Streetscooter Work és Work L

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik mégis életben marad a típus, legalább 2022 végéig folytatódik a gyártás, sőt, a jelenlegi éves 15.000 darabos volument 21.500 körülire növekedhet.

Tobias Meyer, a csoport igazgatóságának tagja, elmondta, hogy az elektromos járműveknek kulcsszerepe van a vállalkozások klímabarát működésében. A DHL 2025-ig 37.000 darabosra kívánja növelni az elektromos kisteherautó flottáját. Mivel a piacon egyelőre nincs olyan tisztán elektromos kisteherautó, amellyel leválthatnák a flottát, továbbra is házon belül készülnek a posta kiszállító járművei.
A Streetscooter többféle méretben és kialakítással készül. A saját gyártású műanyag elemekből felépülű vezetőfülkével rendelkező modell kétféle alváz hosszúsággal és tengelytávval kapható, amelyekre 4,3, illetve 8 m3 méretű dobozt építenek Streetscooter Work és Work L néven. Az alvázra billenthető platóval rendelkező kisteher változat is készül. Ezen kívül Work XL néven Ford Transit alapokon egy nagyobb teherbírású és teljesítményű teherautót is gyártanak. Egyelőre prototípus állapotban van, de hamarosan megjelenhet a német posta flottájában a 12 m3 raktérrel rendelkező Streetscooter Gigabox modell is.

Az autó újszerű bemutatópéldányai Magyarországon is megvásárolhatók, melyeket nemrégiben teszteltük is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.