PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 27. szombat

Kihúztam a kocsidat, hogy ne robbanjon fel!

elektromos autó
2021. 09. 01 - Biró Balázs - 0

Nem mindennapi jócselekedetről számolt be a Teslarati, ami azonban a jó szándék mellett arra is rávilágít, hogy mennyi hülyeség terjed a villanyautókról, és hogy egy pár évig még biztosan lesz munkánk itt a Villanyautósok.hu oldalain is a városi legendák által okozott károk felszámolásával.

Lenke néni aggódik

Na ugye, kellett a Vágási Ferinek beszállnia az internetbe! Most olyan sikeres lett az online tér, hogy már boldog-boldogtalan onnan tájékozódik, a rémhírek pedig – hogy stílusosak legyünk – futótűzként terjednek. Az egyik Facebookos Tesla klub egy postjában találta a Teslarati ezt a sztorit, és annyira jó, sör melletti haverokkal beszélgetős alapanyagnak tűnik, hogy meg akartuk osztani az olvasóinkkal is.

Oliver James (aki valószínűleg nem Jamie Oliver) osztotta meg a vele történteket a közösségi platformon, és elsőre nem tudjuk, sírjunk, vagy nevessünk. Barátunk egy töltőn hagyta Tesláját és elment dolgára, majd amikor visszaérkezett azt látta, hogy az autó ki van húzva a töltőből, a kocsi töltőnyílása alá pedig egy papírt ragasztottak, amin tollal írva ez áll:

Ha ebben a hőségben túltöltöd az autót, fel fog robbanni az aksid! Keress rá a guglival arra, hogy Tesla akkumulátor felrobban. – Egy aggódó lakó.

Ejj, nagy a baj

Mint a posztoló megosztotta, egyébként 30 fok sem volt aznap, szóval nem volt valami rekord hőség, de természetesen ha lett is volna, az sem jelent problémát. Bár valóban történnek olyan tűzesetek amikor egy villanyautó a töltőn lóg, ennek semmi köze a külső hőmérséklethez. Olyan pedig nem létezik, hogy túltöltjük a kocsit, ahogy egyébként egyetlen akkumulátoros elektronikai cikket sem tudunk túltölteni, hiszen a BMS, az akkumulátor vezérlése a megfelelő időben megszakítja a töltést. Egészen konkrétan még egyetlen hasonló okú villanyautó tűzről sem hallottunk.

Forrás: Oliver James, Facebook, via Teslarati.

Az eset rámutat, hogy mennyire kártékonyak a médiában felkapott és erősen túltolt villanyautó tüzes hírek. Természetesen nem arról van szó, hogy az ilyen eseteket el kell hallgatni, hiszen minden ilyet kivizsgálnak, és ha szükséges vissza is hívják a kocsikat. Azonban a tűzveszély miatti visszahívás a belsőégésű motoros autók világából is ismert, természetesen más okokból kifolyólag, de ők sem mentesek ettől a problémától. Amig járműveink energiát használnak és azt valahogy tárolni kell, sajnos tűz mindig előfordulhat, de természetesen minden gyártó azon van, hogy minimalizálja a problémát. Még a nagy publicitást kapott visszahívásoknál is pár darab, vagy pár tucat autóról beszélünk a több tíz vagy százezer eladott példányon belül.

Semmiképpen nem szeretnénk elbagatellizálni az akkuvisszahívások problémáját, de azért nem kell ketyegő bombaként tekinteni minden utcán parkoló villanyautóra.

Nagy a baj: az összes elektromos Boltot visszahívják a veszélyes aksik miatt

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.