Emberi hiba miatt ütött el egy sportolót a Toyota önvezető busza

A Toyota pénteken felfüggesztette az e-Palette önvezető buszok működését a tokiói paralimpiai játékok falujában, miután az egyik jármű elütött egy látássérült gyalogost. Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója egy YouTube-videóban bocsánatot kért az eset miatt.

Toyoda elmondta, hogy a baleset rámutatott, hogy az önvezető járművek üzemeltetése nehéz a falu különleges körülményei között a paralimpia idején, hiszen a faluban látássérült vagy más fogyatékossággal élő emberek közlekednek. Toyoda szerint a baleset rámutatott, hogy „az autonóm járművek használata egyelőre nem realitás a normál közutakon.”

A baleset körülményeiről elmondták, hogy a jármű megállt egy T-alakú kereszteződésben és éppen meg akart fordulni. A jármű a baleset idején nem önállóan működött, hanem a kezelő kézi irányítása alatt, aki egy joystick-vezérlőt használt az irányításhoz. Az ütközéskor a jármű sebessége 1-2 km/h lehetett. A sportoló nem veszítette el eszméletét, de a sportolói falu orvosi központjába vitték, ahonnan már visszasétálhatott a szálláshelyére.

A japán autógyártó közölte, hogy együttműködnek a helyi rendőrséggel a baleset okának megállapítása érdekében, de saját vizsgálatot is folytatnak az ügyben. A közleményben azt is kijelentették, hogy továbbra is szorosan együttműködnek az olimpiai és paralimpiai játékok tokiói szervezőbizottságával az esetleges további incidensek megelőzése érdekében.

Frissítés: hétfő délután 3 órakor (helyi idő szerint) újraindult az önvezető buszok közlekedése az olimpiai faluban, miután alkalmaztak néhány további biztonsági intézkedést. Az önvezető járművek fedélzetén két kezelő is helyet foglal, és ha a jármű veszélyt érzékelve megáll, csak ők tudják újraindítani, miután meggyőződtek arról, hogy az elindulás biztonságos.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.