Japánban túl sok a villanyautó töltő, megkezdték a leszereléseket

Az elmúlt évtizedben most először történt meg, hogy Japánban csökkent a nyilvános elektromos autó töltőoszlopok száma – írja az Automotive News Europe. A töltőoszlopok azt követően kezdtek gombamód szaporodni, hogy 2012-ben 100 milliárd jen (911 millió dollár) támogatást fogadtak el az elektromos autókra váltás támogatására. Az ugrásszerű növekedés előbb megtorpant, majd az előző évben a töltők száma elérte a 30.300 darabos csúcsot. Idén pedig csökkenésnek indult, már csak 29.200 töltővel rendelkezik az ország.

A csökkenés oka, hogy a 8 éves töltőoszlopokat már elavultnak tekintik, melyek cserére szorulnak. Ezzel a megoldással szeretnék elkerülni, hogy egyszerre rengeteg töltőoszlop váljon elavulttá.  Tsuyoshi Ito az e-Mobility Power tervezésért felelős vezetője szerint a jövő év, vagy az azt követő év jelenti majd a csúcspontot a töltőoszlopok elavulásában. Az elavult töltőoszlopok helyére modernebbeket szeretnének telepíteni, amelyhez helyi sajtóértesülések szerint a Hitachi már fejleszti a kisebb, könnyebb töltőket.

A japán autóállománynak jelenleg mindössze 1%-a tisztán elektromos, ezért egyes töltők kihasználtsága nagyon alacsony. Az alacsony kihasználtságú oszlopokat pedig nem cserélik, hanem egyszerűen leszerelik, ez tehát az oka a teljes töltőszám csökkenésének.

A csökkenés azonban valószínűleg csak átmeneti, mivel 2030-ra Japán 150.000 töltőpontból álló nemzeti töltőinfrastruktúra kiépítését tűzte ki célként, 2025-ig pedig 1000 autópályás nagyteljesítményű töltőállomás építését tervezik. Akio Toyoda, aki a Toyota mellett a Japán Autógyártók Szövetségének is elnöke az ambiciózus tervekkel kapcsolatban figyelmeztetett, hogy problémák merülhetnek fel, ha szigorúan ragaszkodunk a célok betartásához.

Címlapkép: e-Mobility Power

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.