Novemberben végre megérkezhet a Giga Berlin engedélye

A Business Insider kormányközeli körökre hivatkozó értesülései szerint talán már novemberben megkaphatja a Tesla a régen várt végső jóváhagyást, így végre megkezdődhet az európai gyártás. Az információk szerint az engedély nagyon szigorú vízfelhasználási feltételeket tartalmaz majd, ezen kívül a mérgező és szennyező anyagok felhasználásával kapcsolatos esetleges incidenseket is szabályozza majd.

Egyelőre még folyamatban van a gyár ellen benyújtott mintegy 800 kifogás feldolgozása, melyeket az állampolgárok, környezetvédelmi szövetségek és egyéb szervezetek, például a Strausberg-Erkner vízszövetség emelt az amerikai autógyártó építési tervei ellen.

A Business Insider kérdésére válaszolva a Brandenburgi Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a kifogások elbírálását, a hatóságok nyilatkozatait és az online konzultáció eredményeit belefoglalják a Tesla kérelmére kiadott határozatba. Ezt követően a nyilvánosan hozzáférhető (az interneten elérhető) lesz a vonatkozó dokumentum, végleges döntés pedig az online konzultáció lezárása után születik, ezért egyelőre nem lehet nyilatkozni a döntés eredményéről, dátumáról és tartalmáról.

A lap Környezetvédelmi Minisztériumhoz intézett megkeresése után Dietmar Woidke, Brandenburg miniszterelnöke nyilvánosan kijelentette, hogy a gyár engedélyének kiadása még idén elképzelhető.

Korábban októberi dátumban reménykedtek a gyártás megkezdésére, melyhez Elon Musk gyárlátogatást is ígért, ahol a helyi lakosok elsőbbséget élveznek majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.