Túl a 2 millió autón a Tesla – Q3-as rekord született

Hogy ismét rekord eladásokkal zárja a negyedévet a Tesla, azt már egy ideje sejteni lehetett, de a most bejelentett számok messze felülmúlták a 221 ezres elemzői várakozásokat.

Közel az évi milliós tempó

Az idei harmadik negyedévben 237.823 autót gyártott le a Tesla, amivel megközelítette az évi 1 milliós gyártási ütemet. Noha ez idén még nem jelenti a 7 számjegyű eladásokat, jövőre minden bizonnyal jóval meghaladják majd azt, ha 2021 végén rendben beindul Austin és Berlin termelése. A vállalat a fenti gyártáshoz képest 241.300 autót adott el, a különbség pedig a raktárkészlet rovására ment.

Bár konkrétan modellekre bontva nem szoktak adatokat közölni, a frissített Model X gyártása az eredeti tervekhez képest mintegy fél évvel később, a napokban kezdődhet majd meg, így az összesített adat most kivételesén elárulja, hogy 9275 Model S került leszállításra. A Tesla jelenlegi csúcsmodelljének gyártása az előző negyedév végén indult újra. Ennél lényegesebb a vállalat két igazi kenyérkereső típusa, a Model 3 és Y, amelyekből összesen 232.025 talált gazdára.

A negyedév nagy kérdése a kínai belföldi értékesítés alakulása volt, amiről még hivatalos információ nincs, de a szokásos informátorok 73 ezres számot emlegetnek, ami újabb rekord lenne - de majd beszámolunk a tényleges adatról, amint elérhető lesz.

A Model Y érkezése a vállalat régi nagy piacán, Norvégiában is fellendítette a keresletet, ugyanis a típus mindössze 35 nap alatt 2021 negyedik legnépszerűbb elektromos autója lett, és a listavezető továbbra is a Model 3.

És ha már mérföldkövek:

a fenti adatokkal a Tesla eladási számai átlépték a 2 millió villanyautót. Ebből a 2021-es esztendő 627 ezerrel veszi ki a részét.

A címlapkép részben a Norsk elbilforening csatorna videójának felhasználásával készült.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.