Októberben indulhat az európai Tesla-gyártás

A Tesla az eredeti tervek szerint az európai Model Y igényeket már helyi gyártással szerette volna kielégíteni, azonban a német bürokráciával nem számoltak, így a termelés megkezdése késésben van. A vásárlókat azonban nem szerették volna tovább váratni, ezért Kínában gyártott autókkal kezdődtek meg a kiszállítások.

A késés azonban úgy tűnik mégsem lesz olyan hatalmas, legalábbis Elon Musk ebben reménykedik. A Reuters beszámolója szerint tegnap Musk gyárbejárást tartott Berlinben Armin Laschet konzervatív kancellár-jelölttel, aki várhatóan Angela Merkel utódja lesz. Az eseményt követően Musk azt nyilatkozta, hogy „remélhetőleg hamarosan megkapjuk az engedélyt az első autók gyártására, ha szerencsénk lesz már októberben.” A a brandenburgi környezetvédelmi ügynökség egyelőre nem adta meg a végső jóváhagyást, így a további késéseket sem lehet kizárni, tehát előfordulhat, hogy Musk nem lesz szerencsés, és a gyártás csak 2022-ben indulhat meg.

Ennek ellenére a nyilatkozatot később egy tweet is megerősítette, amelyben október 9-re gyárbemutatót hirdetett Musk, amelyre bárki elmehet, de a berlini és brandeburgi lakosok elsőbbséget élveznek.

A környezetvédők fő érve a vízbázis miatti aggodalom. Amikor erről kérdezték Musk viccesen visszakérdezett: „Ezen a vidéken rengeteg víz van, csak nézzen körül. Úgy tűnik mindenhol víz van. Önnek ez itt sivatagnak tűnik?” Musk azt is elmondta, hogy nagyra értékeli a rengeteg támogatást, amit kaptak és nagyon boldogok, hogy Németországban lehet a Tesla gyár.

Címlapkép: Electrek

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.