Főoldal » elektromos autó » Véget érhet a Nissan LEAF pályafutása

Véget érhet a Nissan LEAF pályafutása

Az évtized közepére véget ér a Nissan LEAF gyártása, a japán gyártó végleg elengedheti az úttörő villanyautó márkanevét – írja az Automotive News neve elhallgatását kérő belső forrásra hivatkozva.

A 2010 végén bemutatott Nissan LEAF az első nagy volumenben gyártott elektromos autó volt, de az értékesítés elmaradt az előzetes várakozásoktól. Több évvel megelőzte a Teslát, amely menővé tudta tenni a villanyautózást, de hiába küzdött több mint egy évtizeden keresztül a vezető szerepért, az Egyesült Államokban nem tudta azt megszerezni. Mostanra – talán a fejlesztések elmaradása miatt – a vásárlók inkább egy nem túl sikeres kezdeti próbálkozásként, mint egy jól csengő, vágyott névként gondolnak a típusra, ezért a Nissan nem tervezi, hogy új generációs LEAF-et dobjon piacra, állítja az Automotive News három különböző forrása. Abban azonban már megoszlik a források véleménye, hogy a LEAF márkanevet teljesen el fogja-e engedni a gyártó.

A portál kérdésére a Nissan szóvivője, Brian Brockman nem kívánt spekulációkba bocsátkozni a LEAF jövőjével kapcsolatban, azt azonban elmondta, hogy a vásárlók újra érdeklődni kezdtek a modell iránt, melynek oka az elektromos járművek iránti növekvő kereslet és a LEAF ár-érték aránya. A Nissan amerikai eladásainak mintegy 40%-át teszik majd ki a különféle szegmensekben kínált elektromos járművek 2030-ra, mondta Brockman.

Nem kell tehát aggódnunk, hogy elektromos Nissanok nélkül maradunk, hiszen 2030-ig világszerte 15 akkumulátoros elektromos Nissan modellt ígérnek, amelyhez a japán vállalat közel 18 milliárd dollárt fektet az elektromobilitásba. A Nissan tehát új fejezetet nyit, amelyhez minden bizonnyal felhasználják majd a LEAF tanulságait.

Az első új modell természetesen az Ariya kompakt crossover, a LEAF utódja pedig talán a tavaly Chill-Out néven bemutatott koncepcióra épülő autó lehet, amely a Nissan CMF-EV platformját, valamint az e-4orce nevű kétmotoros összkerékhajtási rendszert használja majd.

A LEAF 18 hónappal azelőtt érkezett meg az Egyesült Államokba, hogy a Tesla lenyűgözte a világot Model S elektromos szedánjával. A Nissannak meg volt tehát az előnye, az újdonság technológiai és gyártási innovációkat egyaránt bevezetett. Mégsem tudott megfelelni a modell a Nissan akkori vezérigazgatója, Carlos Ghosn magasztos piaci elvárásainak. Egyes vélemények szerint túl gyorsan jöttek a konkurensek és az elektromos járművek versenye roppant mód felgyorsult, miközben a Nissan túl sokáig késlekedett az előny megtartásához nélkülözhetetlen frissítésekkel.

Az AutoPacific elnöke, Ed Kim véleménye szerint a Nissan elszámolta magát, ami ahhoz vezetett, hogy elpazarolta lépéselőnyét. „Ma a LEAF név nem sokat jelent az elektromos járműveket vásárlók számára. Nem rendelkezik megfelelő a márkaerővel, hiányzik a termék frissítése, a jobb dizájn, a CUV karosszéria.” – mondta Kim.

Jeff Schuster, az LMC Automotive elnöke úgy vélekedett, hogy az elmúlt évtized első generációs elektromos autói inkább „tudományos projekteknek” számítottak, mintsem a belsőégésű motoros modellek praktikus alternatíváinak. A LEAF pedig ezekhez a korai elektromos járművekhez tartozik, ahelyett, hogy azt tükrözné, merre tart a piac. „Gyanítom, hogy a Nissan meg akar szabadulni ettől” – mondta Schuster.

Magyarországon az előző hónap végén 28.102 tisztán elektromos modell volt forgalomban, nyár végére minden bizonnyal túllépjük a harmincezres számot. Ezek közül több mint 4000 darabot a Nissan LEAF-ek tesznek ki. Sokak számára ez a típus jelentette a belépőt az elektromos autók világába. Nektek mi a véleményetek róla, ideje elengedni a márkanevet, vagy egy alaposabb megújulással van még jövőéje a LEAF-nek?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.