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
auto
2024. 04. 19. péntek

Zürich egy részében már teljesen elzárták a gázt

energia

Miközben Európában sokan vitatkoznak arról, hogy érdemes-e, vagy egyáltalán lehetséges-e lemondani az orosz gáz importjáról, Svájc legnagyobb városa jelentős lépést tett a gáztól való függetlenedés irányába. Áprilisban egy egész városrészben szüntették be a gázszolgáltatást.

Zürich már több, mint egy évtizede készült erre a pillanatra, amely amellett, hogy segíti a klímavédelmet, megtakarítást is jelent a fogyasztók számára. A város már hosszú ideje arra ösztönzi a lakóit, hogy a gáz helyett válasszanak valamilyen alternatív fűtési módot. A váltás ma már viszonylag széleskörű támogatásnak örvend, különösen Ukrajna inváziója óta, miközben az ország gázfelhasználásának körülbelül a fele származik Oroszországból.

Rainer Schöne, a városi gázszolgáltató szóvivője szerint az emberek hozzáállása sokat változott az elmúlt időszakban. Ma már tudják, hogy a fosszilis gázról való lemondás szükségszerű, Zürich pedig mintául szolgálhat majd minden olyan város számára, amely arra törekszik, hogy fenntarthatóvá tegye az energiafelhasználását.

A döntését részben gazdasági megfontolások motiválták. Zürich a városi távfűtési hálózat bővítését tervezte, amelyet egy hulladékégető lát el energiával. Pénzügyi szempontból pedig nem tűnt racionálisnak a két hálózat párhuzamos fenntartása egy adott területen, így 2011-ben megszületett a döntés, amely szerint öt éven belül megszüntetik a gázellátást az egyik távfűtéssel ellátott, 93 ezer lakosnak otthont adó városnegyedben.

Zürich óvárosában a biogáz lehet a megoldás.

A rövidre szabott határidő erős ellenállást váltott ki, amely meghátrálásra késztette a város vezetőit, és további öt évvel megtoldották az átállásra szolgáló időt. Amelyik ingatlan esetében ez gazdaságosan megoldható volt, azóta már megtörtént a távfűtési hálózatra történő csatlakozás, sok magánház esetében azonban túl drága lett volna ez a megoldás, ezért ott hőszivattyúkat telepítettek, amelyekhez támogatást lehetett igényelni a várostól.

Az átállásra való törekvés viszonylag széles támogatásnak örvendett ugyan, de a nagy számok törvényének megfelelően természetesen akadtak zúgolódók is. Egy libanoni étterem tulajdonosa például azt sérelmezte, hogy 40 ezer dollárjába kerültek az elektromos tűzhelyek, és ehhez mérten túl kevés volt a várostól kapott támogatás.

Mások egyszerűen csak halogatták a dolgot. Egy háziúr például egyáltalán nem volt hajlandó foglalkozni a problémával, ezért félő volt, a télen fűtés nélkül maradnak a bérlői. A város képviselői végül a munkahelyén keresték fel, hogy a lelkére beszéljenek. A halogatók miatt egy újabb évvel el kellett tolni a határidőt, de végül mindenkinek sikerült elvégeznie a házi feladatát, és idén áprilisban végérvényesen elzárhatták a gázcsapokat.

A következő években újabb kerületek fognak sorra kerülni, ahogyan tovább bővül a távfűtési hálózat. Zürich 2040-re teljesen felhagy a földgáz használatával, bár a történelmi belvárosban valószínűleg megmaradnak a gázvezetékek, de ezek már biogázt fognak szállítani.

Ezek az országok már betiltották a gázkazánokat – Magyarország sem kerülheti el a lépést

Címlapkép: Bloomberg

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.