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
auto
2024. 04. 26. péntek

Távozott az egyik legnagyobb koponya a Teslától

egyéb

Andrej Karpathy Elon Musk után talán az egyik legismertebb arc a Tesla soraiból – ha valaki érdeklődik a vezetéstámogató és önvezető rendszerek fejlesztése iránt, biztosan ismeri a nevét.

A szakember eredetileg négyhónapos fizetés nélküli szabadságra ment, hogy kipihenje az elmúlt öt év fáradalmait, de mint most kiderült, nem tér vissza a vállalathoz.

Vissza a gyökerekhez

A szlovák származású szakember 15 évesen költözött Kanadába, majd ott a torontói egyetemen diplomázott informatikából és fizikából. Ezután a University of British Columbia következett, ahol MSc fokozatot szerzett a szimulált valósághoz kapcsolódó témában, majd négy éven át a híres Stanford egyetemen dolgozott doktori címén – ekkor már a mesterséges intelligencia tanításával, a deep learninggel foglalkozott és részben ő írta, illetve oktatta az egyetem idevágó tanagyagát. Ekkor már konkrétan a fizikai világ kamerákkal történő számítógépes értelemzésén dolgozott.

Elon Muskhoz 2016 óta köthető a neve, ekkor csatlakozott ugyanis az üzletember mesterséges intelligenciával foglalkozó OpenAI nevű cégéhez kutatóként. 2017-ben azután a Teslához igazolt, ahol a vezetéstámogató és önvezető rendszereket fejlesztő Autopilot csapat tagjaként a mesterséges intelligencia terület vezetője volt. Musk úgy hivatkozott rá, mint az FSD program három vezetője közül az egyikre.

Karpathy remek előadó, elképesztően komplikált dolgokat tud érthetően és egyszerűen elmagyarázni, így elég hamar a kamerák előtt találta magát és sokszor ő képviselte az Autopilot csapatot a médiaeseményeken, nyilvános előadásokon. Arra is volt példa, hogy részt vett a cég negyedéves pénzügyi jelentését követő konferenciahíváson, hogy a Wall Street elemzőinek kérdéseire válaszoljon.

Andrej Karpathy

A 35 éves szakember március végén négyhónapos szünetet jelentett be, azt mondta, utazni és pihenni fog, hogy kicsit feltöltődjön. Most viszont azt jelentette be Twitter-csatornáján, hogy úgy döntött, távozik a Teslától, de nem egy versenytárshoz megy, hanem  vissza akar térni a gyökereihez, a kutatáshoz és a tanításhoz.

Karpathy üzenetére Musk azzal reagált, hogy megköszönte neki a munkát és azt mondta, megtiszteltetés volt vele dolgozni. Az AI csapat vezetője a munkatársait méltatta és arról beszélt, hogy túlzottan nagy rivaldafény vetődött rá, de ő csak egy volt sok nagyon tehetséges szakember között.

A szerény elköszönő üzenet ellenére természetesen Karpathy távozása nagy veszteség a Teslának, de ahogy J.B. Straubel távozása után sem állt bele a földbe a hajtáslánc- és akkufejlesztés, úgy az önvezetésen is tovább fog dolgozni a vállalat. A legfrissebb hírek szerint augusztus végén érkezhet a következő főverzió, a v11, amely teljesen nyugdíjazza a régi Autopilot-kódot és helyét már az autópályákon is az FSD szoftver veszi át.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.