Főoldal » elektromos autó » Rezsicsökkentés vége: vissza a dízelhez?

Rezsicsökkentés vége: vissza a dízelhez?

Ahogy tegnap a kormányinfón megtudtuk, éves 2523 kWh (az átlagos fogyasztás) felett augusztus elsejétől már piaci áron kapjuk az elektromos energiát. A pontos piaci ár egyelőre nem ismert, 100 és 250 Ft/kWh között rengeteg optimista és pesszimista tippet hallottunk.

Elektromos autót otthon töltve nem valószínű, hogy sokan a küszöb alatt maradnak, bár azok jobb helyzetben vannak, akiknek a garázsa a lakástól független villanyórával van ellátva. Elindítottunk egy szavazást a 17.000 feletti taggal rendelkező Villanyautós tippek és kérdések Facebook csoportban, amelyben arról kérdeztük a villanyautó-tulajdonosokat, hogyan érinti majd őket a küszöbön álló áremelés.

Mindig is sejtettük, hogy az elektromos autót használók jelentős része rendelkezik napelemes rendszerrel is, a szavazás mégis meglepő eredményt hozott. Az autósok felét ugyanis azért nem érinti majd az áramár emelkedése, mert a szaldós rendszerben telepített háztartási naperőműve fedezi a közlekedés energiaigényét. A villanyautósok 13%-a mondta, hogy rendelkezik ugyan napelemmel, de annak termelése csak részben fedezi az autó fogyasztását, így ők részben piaci áron tudnak majd otthon tölteni.

További 10% számára azért nem fog fájni az áremelés, mert elsősorban ingyenes töltőket használnak. A válaszadók szerint egyes munkáltatók térítésmentes töltési lehetőséget biztosítanak az alkalmazottak számára, sokan pedig a Tesla Supercharger hálózatában, esetleg a Lidl vagy a Penny áruházak egyelőre ingyenes oszlopain töltik az autóikat.

A többség tehát bizakodó, rossz helyzetbe kerül azonban a villanyautósok negyede. 26% adta azt a választ, hogy a jövő hónaptól piaci áron fog otthon tölteni. Amennyiben az áram ára 200 Ft/kWh közelébe emelkedik, a hagyományos üzemanyagokon pedig marad a 480 forintos sapka, akkor az a váratlan helyzet állhat elő, hogy az elektromosautó-tulajdonosok drágábban fognak közelekedni, mint a városi utcákat füstbe borító hagyományos autók.

Címlapkép: Margetán Zsombor

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.