Villámtöltőt telepített a REÁL

A Cash and Carry típusú áruházak közül nem a Metro az egyetlen, amely elektromos autó töltőt telepít. Ma a Real élelmiszerlánc XI. kerületi Kondorosi úton lévő C+C áruházának parkolójában fedeztek fel a villanyautósok egy három szabványt támogató DBT gyártmányú villámtöltőt, amit egyedülálló módon két db (feltehetőleg) 2×22 kW teljesítményű AC töltő egészít ki. A töltők egyelőre tesztüzemben működnek, az elérhetőségük és használati feltételeik várhatóan a következő napokban derülnek ki.

(fotók: Janik Róbert)

Az itt alkalmazott megoldás ritka Magyarországon, pedig akár példaként is szolgálhatna. A villámtöltők mellé idehaza sehol sem telepítenek AC töltőket, pedig a zöld rendszámos autók közel fele (plugin hibridek) nem tölthető villámtöltőn. Ezekkel gyakran foglalják el a tulajdonosok a villámtöltők AC ágát, aminek 22 vagy 43 kW-os teljesítményéből legtöbbször alig 3,5 kW-ot tudnak felvenni. A kisebb teljesítményű (akár 1×16 A vagy 1×32 A) AC (váltakozó áramú) töltők tehermentesítik a villámtöltőket és átalakító nélkül biztosítanak tökéletes töltési lehetőséget a plugin hibrid autók használóinak. Ezen felül biztonsági tartalékként szolgálhatnak arra az esetre, amikor a villámtöltő műszaki hiba miatt áll. A Reál parkolójában az új töltőkön egyszerre akár 6 autó is tölthet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.