Elektromos kamionokat dob piacra jövőre a Renault Trucks

Újabb szereplő jelenik meg jövőre az áruszállítás elektromosításának egyre fokozódó versenyében, ugyanis a Volvo Trucks után a Renault Trucks is bejelentette, hogy tisztán elektromos meghajtású kamionok értékesítését fogja elindítani 2019-ben. A vállalat ráadásul nem is a nulláról vág bele a villanymotoros járművek fejlesztésébe, 2009 óta ugyanis folyamatosak a nagy értékű beruházások az elektromobilitásra irányuló kutatásokba, így könnyen versenybe szállhat a többi gyártó, a Daimler, vagy akár a Tesla villanykamionjával is.

Az elhatározáshoz, hogy mintegy 10 éves tesztelés és tapasztalatszerzés után most végre sorozatgyártásba és értékesítésre kerüljenek a Renault Trucks kamionjai, hasonló magyarázat társul, mint a Volvo esetében: a levegőminőség javítása, a klímaváltozás elleni küzdelem, az éjszakai működés lehetősége, valamint az esély, hogy a belső égésű motorok kitiltásáért való küzdelemmel teli jövőben a városközpontba is bejuthassanak a járművek. A 2019-ben érkező kamionok ugyanis elsősorban városi, illetve városkörnyéki használatra lesznek tervezve.

Electric Maxity szolgálatban

A vállalat elektromos múltját a kísérleti célú, tisztán elektromos, 12-16 tonnás tehergépjárművek jelentik, melyek olyan multikkal együttműködve szolgáltatták az információkat az akkumulátor viselkedéséről, a teherautók használhatóságáról, és a különleges karbantartási munkálatokról, mint például a Nestlé. Emellett a Renault Trucks 4,5 tonnás, Electric Maxity névre keresztelt könnyű teherautója már  2010 óta a piacon van, ám ahogyan a vállalat egyik szakértője mondta, „a mostani elektromos járművek már versenyképesek, 2010-ben viszont nem ez volt a helyzet.”

A Nestlé számára mélyhűtős kamionokat biztosított a Renault Trucks elektromos meghajtással

A megegyező név és logó viszont ne tévesszen meg senkit, a Renault Trucks nem a Renault kamionrészlege, hanem a Volvo Group tulajdonában áll, mely a saját villanykamion programja mellett a Renault Trucks elektromos törekvéseiben is segédkezik. Éppen ezt a Volvo Trucks által felhalmozott tudást igyekszik elsajátítani és felhasználni a vállalat annak érdekében, hogy 2019-ben költséghatékony elektromos kamionok sorozatát dobja piacra, melyek a gyártó normandiai gyárában lesznek összerakva.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.