Új akkumulátor alapanyag gyár épül Magyarországon

Az elektromobilitás aranykorának kezdetén a magyar gazdaság autóipari függősége sokunkat aggodalommal tölthet el. Sokan félnek az ország GDP-jének csökkenésétől és munkahelyek elvesztésétől is. Mindeközben egyre több olyan új beruházásról hallunk, amelyek bizakodásra adnak okot. A miskolci GS Yuasa, a komáromi SK Innovation és a gödi Samsung SDI üzemek egyaránt jelentős akkumulátor gyártási kapacitással rendelkeznek.

A napokban a magyarepitok.hu számolt be arról, hogy hamarosan a két utóbbi gyár számára szükséges alapanyagot előállító új üzem építése kezdődik hazánkban. A világszerte 5 gyáregységben 4000 munkavállalót foglalkoztató dél-koreai Soulbrain a Tatabánya mellett elhelyezkedő ipari parkban építi fel 4700 négyzetméteres elektrolitgyártó üzemét, amely 40 fő számára teremt munkahelyet. A Soulbrain már megvásárolta a közművesített telket, és hamarosan indulnak a földmunkák. Az ambiciózus tervek szerint az új gyárban már idén elkezdődhet a termelés.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így lehet nagyobb akkud a 10 éves Leafben

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.