CES 2020: újdonságokat mutatott be a NIU

Az elektromos robogóiról jól ismert NIU két érdekes újdonságot mutatott be Las Vegasban a CES 2020-on tartott sajtótájékoztatóján. A két újdonság nem csak az eddigi robogóktól, de egymástól is alapvetően eltérő kategóriában jelent meg, sőt egyikük szinte már új kategóriát teremet a városi közlekedésben.

NIU RQi-GT, elektromos naked bike

A NIU RQi a kilép a városi munkába járás skatulyájából, bár a villanymotor nyomatékát kihasználva a városi dugókban is kellemes útitárs lehet a robbanékony motorkerékpár. A naked bike végsebessége 160 km/h, hatótávja sport fokozatban 100 km, amivel ha világ körüli motorostúrákra nem is, de élvezetes motorozásra egy hegyvidéki szerpentinen kiválóan alkalmas. Városi motorozásnál 50 km/h körül tartva a sebességet a hatótávolság duplázódik, több mint 200 km-t tehetünk meg egy feltöltéssel, így vegyes használatban kb. 150 km körüli hatótávval kalkulálhatunk.

A NIU RQi 30 kW csúcsteljesítményre képes villanymotorjának tápellátását kettő darab Panasonic lítium akkumulátor biztosítja, amely a robogóknál megszokott módon kivehető, így akár otthon vagy a munkahelyen feltölthető az íróasztal alatt egy normál 220 Voltos konnektorról, természetesen garázsban parkolva a motorkerékpárban lévő akku is tölthető otthoni hálózatról.

A motorozás biztonságát ABS blokkolásgátló rendszer növeli, ami az alapfelszereltség része.  A motorhoz Bluetooth kapcsolat, NIU felhő és okostelefonos alkalmazás is használható, melyek nyomkövetés funkciót is biztosítanak.

NIU TQi, utascellával és tetővel és vezetéstámogató rendszerekkel ellátott nagyrobogó

A NIU TQi egy elől kettő, hátul 1 kerékkel rendelkező, tehát háromkerekű, önegyensúlyozó, vezetéstámogató rendszerekkel ellátott, az időjárás viszontagságaitól szélvédővel és tetővel védő elektromos motorkerékpár. Ez a motor nem száguldozásra termett, de a 10 kW teljesítményű villanymotor által biztosított 80 km/h végsebesség tökéletesen alkalmas városi és agglomerációs közlekedésre, munkába járásra, ügyintézésre, ingázásra. Az akkumulátorokat teljesen feltöltve 200 km hatótávot ígér a gyártó, így egy átlagos felhasználónak akár hetente egyszer elég lehet feltölteni az akkumulátorokat. Újdonság, hogy ez a jármű a hagyományos, 230 Voltos konnektoros töltésen túl Type 2 csatlakozón keresztül akár nyilvános töltőoszlopokról is feltölthető. Az akkumulátor természetesen ennél a modellnél is kivehető, így lehetőség van motoron kívüli töltésre is.

Robogóknál és motorkerékpároknál nem egy gyakori extra az adaptív tempomat, azaz az előttünk haladó járműtől a beállított biztonságos követési távolságot és a sebességet is tartó automatika, amihez baleset elkerülő rendszer is társul. A biztonságos közlekedést robogók esetén szinte egyedülálló beépített légzsák is támogatja. A robogó parkolást segítő asszisztenssel is rendelkezik, lopás ellen pedig GPS nyomkövető rendszer védi a járművet, természetesen ehhez az újdonsághoz is használható a NIU SMART alkalmazás, amely olyan információkat is képes megjeleníteni, mint például a guminyomás.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.