További 324 db ABB töltőt rendelt az Ionity

Az ABB tegnap kiadott közleménye szerint újabb 324 darab, egyenként 350 kW teljesítményű töltőt rendelt a gyártótól az Ionity. A szerződés pénzügyi részletei nem nyilvánosak, azt azonban tartalmazza az ABB sajtóközleménye, hogy a töltőket 2020 végééig kell üzembe helyezni összesen 24 országban. A megrendelés olyan típusú ultra töltőkre vonatkozik, amilyeneket a Frankfurti Autószalonon láthattunk az Ionity standján.

ABB töltőoszlopok a Frankfurti Autószalonon az Ionity standján

Abból kiindulva, hogy az Ionity egy helyszínre legalább 4 töltőoszlopot helyez el, a 324 db töltő maximum 81 helyszínre elegendő. Azonban számos helyszínre több töltőoszlop is kerül, így ennek a megrendelésnek jelentős része azon az 52 helyszínen kerülhet üzembe helyezésre, amelyek jelenleg építés alatt státuszban láthatók az Ionity térképén. Az egyik ilyen helyszín a tegnap ünnepélyesen átadott M7 autópálya Balatonkeresztúr déli pihenő párja, az északi oldal lehet, ahol az ígéretek szerint már az új típusú töltőt fogják hamarosan telepíteni.

A balatonkeresztúri pihenőbe a déli oldalra még a régi típusú töltőoszlopok kerültek

Az ABB már 2018-tól az Ionity technológiai partnere, ez a cég gyártotta már az első 350 kW teljesítményű, folyadékhűtéses kábelekkel ellátott ultragyors töltőt is. Ez a teljesítmény akár 1500 km/óra töltési sebesség elérését is lehetővé teszi, amivel egy negyed órás kávészünet alatt 400 km-re elegendő áram tölthető az autókba. Az Ionity másik beszállítója az ausztrál Tritium, amely egy más technológiával gyárt hasonló képességű töltőket. Az Ionity fontosnak tartja, hogy ne egyetlen cég egyetlen technológiájára támaszkodjanak, de országonként (nagyobb országokban régiónként) igyekeznek azonos technológiával dolgozni, hogy egyszerűsítsék a támogató személyzet életét. Ennek megfelelően a tervek szerint mind az öt magyarországi Ionity helyszínre ABB töltő kerül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.