Két kategóriában is villanyautó lett Európa legbiztonságosabb autója

Az európai törésteszteket végző EuroNCAP friss sajtóközleményében megnevezte, hogy a 2019-ben tesztelt 55 típus közül kategóriánként melyeket tartják a legbiztonságosabbnak. Jó hír, hogy 2 villanyautó is felkerült a listára.

Ha ez itt most a Velvet vagy a Dívány lenne, akkor valami olyasmi címet használtunk volna, hogy „Nem fogod elhinni melyik lett a legbiztonságosabb autó…”, de bízunk benne, hogy a mi hűséges olvasóink azért olyan nagyon nem fognak meglepődni.

Nagy családi autó

Vicces az alábbi két modell kapcsán a kategória neve – nálam a „nagy családi” minimum egy vagy két osztállyal nagyobb modellt jelent. Akárhogy is, amíg azonos méretű és tömegű autókat hasonlítanak össze, olyan nagyon nem is lényeges az elnevezés.

Ebben a mezőnyben 2019-ben osztott első hely született – két „3-as” nyert, az egyik a BMW legendás modelljének legújabb kiadása, a másik pedig a Tesla Model 3. A két autó egyforma összpontszámmal végzett – a BMW a gyalogosvédelemben volt jobb, míg a Tesla a tesztsorozat eddigi rekordját, 94%-ot kapott az Autopilot ingyenes biztonsági funkcióira.

A Model 3 az amerikai állami NCAP, a biztosítótársiságok által üzemeltetett IIHS, valamint az Ausztrál ANCAP töréstesztjei mellett Európában is 5 csillagos lett, most pedig már tudjuk, hogy holtversenyben, a kategória legjobbja. Akit érdekelnek a részletes töréstesztek az előző mondat linkjein megtalálja őket, mi most ide csak az összefoglaló videó illesztjük be.

A Model 3 egyébként megkapta a legbiztonságosabb villany vagy hibrid autó címét is.

Nagy SUV

Megint csak, a kategória eredeti neve „Large Off-road”, de azért én terepjárónak nem nevezném a Model X-et. Bár 2016 óta gyártják, 3 évet kellett várnunk a hivatalos európai töréstesztre. Az amerikai teszthez hasonlóan, itt is 5 csillagos lett a Tesla 7 személyes sólyom szárnyas autója, ráadásul idén kiérdemelte a kategória legjobbja címet is a 2460 kilós autó.

A többi díjazott

Bár minket elsősorban  villanyautók érdekelnek, alább megtalálható a díjazottak teljes listája, ezen a linken pedig ki van gyűjtve mindegyikük részletes töréstesztje.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.