Főoldal » elektromos autó » Dízel autóból eredő tűz miatt omolhatott össze egy norvég reptér parkolója

Dízel autóból eredő tűz miatt omolhatott össze egy norvég reptér parkolója

„If it bleeds, it leads”, tartja az angolszász sajtós mondás, azaz, ahol vér folyik abból vezető hír lesz. A vér itt most áttételesen a katasztrófára, tűzesetre értendő, amely 300 autót tett tönkre egy norvég repülőtéren a napokban. Még a parkolóház is összeomlott, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A repülőteret azonban egy időre lezárták a forgalom elől.

Forrás: nrk.no

Hogy a fenti eset hírértékű, az tiszta sor. Az hírről szóló eredeti Indexes cikk címadása viszont nem csak tényleg clickbait, de sajnálatos módon egy jól hangzó szalagcím kedvéért tovább sulykolja a témában tájékozatlan olvasó számára, hogy a villanyautók veszélyesek, időzített bombák ezek a szerkezetek. Merthogy a vezető magyar hírportálon eredetileg úgy jelent meg a cikk, hogy „Elektromos autóból eredő tűz miatt omolhatott össze egy norvég reptér parkolója”. Az írás vége felé megemlítették, hogy egyes információk szerint nem is villanyos, hanem belsőégésű motorral felszerelt autó lehet a tűz forrása.

Mostanra már frissült a cikk címe, ugyanis kiderült, valójában egy 2005-ös dízel Opel Zafira volt a tettes. A baj azonban már megtörtént és nehezen hozható helyre. Egy gyors Google keresés 1060 olyan cikket és írást talált a magyar weben, amely átvette az Index eredeti szalagcímét. Kevéssé valószínű, hogy 1060 helyreigazítás lesz ebből, az pedig még valószínűtlenebb, hogy a javítások ugyanannyi emberhez eljutnának, mint a hibás eredeti cím.

És bár a frissített írás a Bloombergre hárítja a felelősséget, a belinkelt angol nyelvű hír nem azt mondja, hogy villanyautó volt a tűz forrása, hanem csak annyit állít, hogy egy égő villanyautóhoz riasztották a tűzoltókat. (Aztán persze szépen elkezdi ecsetelni, hogy Norvégiában mennyi villanyautó van, tovább inszinuálva, hogy ezek tűzveszélyesek, de ez már más tészta, fondorlatosabb karaktergyilkosság).

Senki ne értse félre, a mi cikkünk címe csak a probléma karikatúrájaként készült. Nem gondolnánk, hogy minden egyes tűzesetnél a belsőégésű motorok veszélyeiről kellene írnunk, vagy ujjal kellene mutogatnunk. Amíg lesz közlekedés, ipar, civilizáció, addig lesz energiatárolás is. Ez pedig mindig magában hordozza a balesetek lehetőségét – pláne egy 15 éves autónál. Mégis, árulkodó, hogy az Index nem „dízelautósra” változtatta át az írás címét, hanem egyszerűen csak „tűzvészt” említenek benne.

Úgy látszik, ha nem villanyautó okozta a tüzet, annak forrása már nem is annyira érdekes.

Forrás: nrk.no
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.