Dízel autóból eredő tűz miatt omolhatott össze egy norvég reptér parkolója

„If it bleeds, it leads”, tartja az angolszász sajtós mondás, azaz, ahol vér folyik abból vezető hír lesz. A vér itt most áttételesen a katasztrófára, tűzesetre értendő, amely 300 autót tett tönkre egy norvég repülőtéren a napokban. Még a parkolóház is összeomlott, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A repülőteret azonban egy időre lezárták a forgalom elől.

Forrás: nrk.no

Hogy a fenti eset hírértékű, az tiszta sor. Az hírről szóló eredeti Indexes cikk címadása viszont nem csak tényleg clickbait, de sajnálatos módon egy jól hangzó szalagcím kedvéért tovább sulykolja a témában tájékozatlan olvasó számára, hogy a villanyautók veszélyesek, időzített bombák ezek a szerkezetek. Merthogy a vezető magyar hírportálon eredetileg úgy jelent meg a cikk, hogy “Elektromos autóból eredő tűz miatt omolhatott össze egy norvég reptér parkolója”. Az írás vége felé megemlítették, hogy egyes információk szerint nem is villanyos, hanem belsőégésű motorral felszerelt autó lehet a tűz forrása.

Mostanra már frissült a cikk címe, ugyanis kiderült, valójában egy 2005-ös dízel Opel Zafira volt a tettes. A baj azonban már megtörtént és nehezen hozható helyre. Egy gyors Google keresés 1060 olyan cikket és írást talált a magyar weben, amely átvette az Index eredeti szalagcímét. Kevéssé valószínű, hogy 1060 helyreigazítás lesz ebből, az pedig még valószínűtlenebb, hogy a javítások ugyanannyi emberhez eljutnának, mint a hibás eredeti cím.

És bár a frissített írás a Bloombergre hárítja a felelősséget, a belinkelt angol nyelvű hír nem azt mondja, hogy villanyautó volt a tűz forrása, hanem csak annyit állít, hogy egy égő villanyautóhoz riasztották a tűzoltókat. (Aztán persze szépen elkezdi ecsetelni, hogy Norvégiában mennyi villanyautó van, tovább inszinuálva, hogy ezek tűzveszélyesek, de ez már más tészta, fondorlatosabb karaktergyilkosság).

Senki ne értse félre, a mi cikkünk címe csak a probléma karikatúrájaként készült. Nem gondolnánk, hogy minden egyes tűzesetnél a belsőégésű motorok veszélyeiről kellene írnunk, vagy ujjal kellene mutogatnunk. Amíg lesz közlekedés, ipar, civilizáció, addig lesz energiatárolás is. Ez pedig mindig magában hordozza a balesetek lehetőségét – pláne egy 15 éves autónál. Mégis, árulkodó, hogy az Index nem „dízelautósra” változtatta át az írás címét, hanem egyszerűen csak „tűzvészt” említenek benne.

Úgy látszik, ha nem villanyautó okozta a tüzet, annak forrása már nem is annyira érdekes.

Forrás: nrk.no
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.