Főoldal » elektromos autó » Nyolcszemélyes villanyautó 1100 kilométeres hatótávval

Nyolcszemélyes villanyautó 1100 kilométeres hatótávval

Nincs szükség a nagy autógyártók évszázados tapasztalatára, a Tesla innovációira, vagy az ázsiai akkugyártók szaktudására egy jó villanyautóhoz – elég egy New Jersey-i székhelyű, napelemekkel és akkumulátorokkal foglalkozó parányi cég, mely mindössze 18 hónapnyi fejlesztés után eljutott oda, hogy bejelentse az autót, mely minden elektromobilitás-párti nagycsaládos ember álma. Vagy legalábbis megmutassa, hogyan kell a semmiből összehazudni egy tökéletes elektromos autót. A Triton Model H-ban minden benne van, amit az amerikaiak imádnak: hatalmas, messzire megy, és brutálisan erős.

A vállalat állítása szerint a teljesen villanyos SUV egyetlen töltéssel több mint 700 mérföldet, azaz 1126 kilométert tud megtenni, mindezt egy masszív 200 kWh-s akkucsomagnak köszönhetően, amit ráadásul házon belül fejleszt a cég. Az óriási tömeg biztosan nem segíti a Model H hatótávját, hiszen egy nyolcüléses monstrumról beszélünk 5664 literes csomagtérrel, az aerodinamika pedig főleg nem mondható ideálisnak ezzel a méretes, egyenes orr-résszel. És mégis, a számok alapján egy körülbelül 17,8 kWh/100 kilométeres fogyasztással büszkélkedhet, tehát egy Tesla Model S LR-nél is hatékonyabb.

A Triton négy villanymotort képzelt el a csodaautójába, amik együttesen 1500 lóerővel mozdítják meg a terepjárót. De nem ám csak arrébb gurítják, hanem 2,9 másodperc alatt majdnem egészen 100 km/h-ig röpítik álló helyzetből. Ha valakinek még nem esett volna le az álla, a Model H durván 7 tonnát is el tud vontatni.

Az még megbocsátható lenne, hogy a cég éppen az Egyesült Államok, és az egész világ legnépszerűbb villanyautó-gyártójának névadási mintáját másolja, de nem az elnevezés az egyetlen, ami nem túl eredeti. Amerikai szemmel nézve az autó vonalai csinosak, csak éppen erősen szemet szúr a hasonlóság az új Cadillac Escalade modellel. De a legnagyobb gond még csak nem is ez – nincs prototípus, nem tudunk gyárépületről, nem ismerünk beszállítókat, és nem jelentettek be határidőt, vagy bármilyen gyártási tervet. Így azért elég meredek kifizetni 5000 dollár foglalót (plusz $135 000 az első kiadásért), és ezt nem is ajánljuk senkinek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.