Főoldal » energia » Még nagyobb lett a legnagyobb Tesla-akkumulátor

Még nagyobb lett a legnagyobb Tesla-akkumulátor

Befejeződtek a Hornsdale Power Reserve bővítési munkálatai, a világ legnagyobb akkumulátoros energiatárolójaként számon tartott rendszer újabb rekordot felállítva most már másfélszeresére növelt teljesítménnyel óvja a háztartások energiaellátást Dél-Ausztrália államban. Az eredetileg 100 MW/129 MWh-sra tervezett berendezést 2017-ben építette fel a Tesla Powerpack egységek felhasználásával, s az ausztrálok hamar megbizonyosodtak róla, hogy az ország rendkívül sérülékeny energiarendszerének éppen ilyen, megújuló energiaforrásokra támaszkodó, a frekvencia ingadozásaira milliszekundumok alatt reagálni képes akkumulátorokra van szüksége a szennyező, lassú, és drága széntüzelésű csúcserőművek helyett.

A dél-ausztrál kormány, valamint az aksit és a rákapcsolt szélfarmot üzemeltető Neoen ezért tavaly bejelentette az energiatároló 50 MW/64,5 MWh-val való bővítését, az új rendszer tehát 150 MW teljesítménnyel és 193,5 MWh kapacitással tárolja a szomszédos szélerőmű-parkból érkező elektromosságot. A Tesla gigantikus akkujának méretbeli rekordját számos hasonló, bejelentett, vagy már építés alatt álló projekt veszélyezteti, így már csak idő kérdése, mikor készül el egy ennél is nagyobb energiatároló – akár Elon Musk csapata, akár más, konkurens energetikai vállalat jóvoltából. Hawaii legnagyobb energiaszolgáltatója például egy körülbelül 810 megawattórás akkumulátort tervez építtetni O’ahu szigetére, ami kapacitását tekintve még a kibővített dél-ausztráliai berendezésnél is jóval nagyobb.

Ennél ugyan sokkal kisebb méretben, de Magyarországon is üzemel két akkumulátoros energiatároló rendszer, amelyek a frekvenciaszabályozásért felelősek. Az első 7 MW/3,92 MWh méretű rendszert az Alteo üzemelte be még 2018 nyarán, a másik, 8 MW/6 MWh méretű rendszert pedig az ELMŰ soroksári alállomásán teljesít szolgálatot 2018 novembere óta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.