HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Tisztán elektromos változat készül a Fisker Karma utódjából

Revero GTE néven, tisztán elektromos változatban is megjelenik az az autómodell, amit Fisker Karma néven ismerhettek meg az emberek a világhírű dán formatervező 2013-ban becsődölt autógyártó vállalatának jóvoltából. Ahogy egy korábbi cikkben bemutattuk, a kínai Wanxiang felvásárolta a Fisker Automotive maradékát, és a cégnek a Karma Automotive, a járműnek pedig a Revero elnevezést adta, amit 2016-ban értékesíteni is kezdett az eredeti dizájnnal, de egy jóval fejlettebb plug-in hatótávnövelt hajtáslánccal. A Henrik Fisker által megálmodott külsőt néhány kisebb módosítással együtt ezután további két változatban (GT és GTS) hordozta tovább a Revero-család, s bár a hajtáslánc is sokat fejlődött, a plusz hatótávot generáló belsőégésű motorról ez idáig semmiképp nem akart lemondani a Karma.

A 2021-re ígért Revero GTE azonban már a kaliforniai vállalat nemrég bemutatott, tisztán elektromos modellek alá tervezett E-Flex padlólemezre épül majd, így kizárólag villanymotorok fogják mozgatni. A Karma a hajtáslánc tulajdonságairól is egész sokat elárult: kezdetben két változat készül, az egyik 200, a másik 300 mérföldet (320, illetve 480 km) tud majd megtenni egy töltéssel, később pedig egy 400 mérföldes (640 kilométeres) verzió is elérhető lesz.

A kisebbik akkumulátoros típus 75 kWh kapacitású NMC lítium-ion akkucsomagot használ, míg a nagyobbik egy 100 kWh-s egységet hordoz a jármű aljában. A töltés DC-n maximum 150 kW-tal, AC-n pedig 11 kW teljesítménnyel lehetséges. Csakúgy, mint az elődöknél, a sportosság a Revero GTE-nél is központi szerepet játszik, ezért a fejlesztők igyekeznek 3,9 másodperc alá bevinni a 0-60 mérföld/órás gyorsulást. A megszokott dizájnnyelvezet biztosan megmarad a tisztán elektromos változaton is, de az majd csak később derül ki, hogy az új padlólemez és meghajtás milyen módosítások követel a formatervben.

Karma Revero GTS

A Karma nemrégiben bejelentette, hogy megkezdte európai értékesítési hálózatának kiépítését, ám egyelőre nem tudni, mikortól lesznek kaphatóak a gyártó autói a mi kontinensünkön is. Az erről szóló terveket a márciusi Genfi Autószalonon jelentette volna be, ahol a Revero és Revero GT modelleket is megmutatta volna a közönségnek, ám ez ugyebár a járvány miatt elmaradt. Az európai premiert ekkor egy hollandiai eseményre tette át a csapat március 11-13-ra, de semmi nyoma nincs annak, hogy ezt végül megtartották volna. A mostani sajtóanyagban azonban az olvasható, hogy a GTE a cég tervei szerint 2021 őszétől Európában és Kínában is értékesítésre kerül. Olcsó, és nagy számban elérhető villanyautóra semmiképp se számítsunk, a Revero GTS 144 800 dollárról, átszámítva körülbelül 47 millió forintról indul az Egyesült Államokban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.